Italija bi uskoro mogla da postane prva zemlja na Zapadu koja svojim zaposlenima, konkretno je reč o lepšoj polovini, nudi plaćeno "menstrualno odsustvo" u slučaju da imaju teške i bolne menstraucije. U skladu sa zakonom, o kojem se još uvek raspravlja u italijanskom parlamentu, preduzeća bi ženama omogućila tri dana "odmora" svakog meseca, ukoliko teže podnose menstraulni ciklus.

 

“Menstrualno odustvo” već se praktikuje u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. godine zakonom dopušten plaćeno odsustvo ženama koje imaju teške fizičke simptome prouzrokovane menstruacijom.

Stručnjaci su se složili kako bi novo pravilo imalo smisla jer bi zaposlene žene bile zadovoljnije, uz to i motivisanije.

Ipak, urednica ženskog magazina “Donna Moderna”, Lorenca Pleuteri strahuje kako bi se to moglo “obiti ženama o glavu”.

Zbog takvih propisa poslodavci će dva put razmisliti pre nego što se odluče da zaposle ženu. Takođe, takav zakon će potvrditi stereotip da su žene određenih dana u mesecu manje racionalne, a više emotivne, ističe Pleuteri.

Koncept plaćenog odsustva za vreme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji, kao i u Kanadi…

Žene koje pate od menstrualnih bolova i osećaju se ošamućeno tih dana u mesecu trebalo bi dobiti plaćeno odsustvo od nekoliko dana – smatra profesor ginekologije dr. Gedis Grudzinskas iz bolnice “Vartolomej” u Londonu.

On veruje kako bi se time olakšalo ženama. Takođe, povećala bi se motivacija i produktivnost na poslu.

Neke žene osećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora – objašnjava dr. Grudzinskas.