Žestoki protesti na iranskim ulicama: Žene se sukobile sa policijom zbog smrti devojke (VIDEO)

Žene širom Irana seku kosu u znak protesta nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je uhapsila iranska policija za moral, jer nije nosila hidžab.

Foto: screenshot/youtube.com/BBC

Amini preminula je u petak, tri dana nakon što ga je uhapšena.

Moralni policajci imaju sva ovlašćenja agencije za sprovođenje zakona i zaduženi su za sprovođenje strogih kodeksa oblačenja u zemlji za žene, uključujući nošenje hidžaba u javnosti za pokrivanje kose i vrata.

Amini je u utorak odvedena u pritvorski centar kako bi se informisala o hidžabu, saopštila je teheranska policija, prenosi CNN.

Ali dok je bila u pritvoru, Amini se srušila i odvezena je u bolnicu, gde je kasnije umrla. Lokalna policija je tvrdila da je doživela srčani udar, dok je njena porodica rekla da nije imala srčanih oboljenja, a svedoci su optužili policajce da su je tukli, prenosi Bi-Bi-Si.

Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, komandant policije Velikog Teherana Hosein Rahimi demantovao je tvrdnje da je iranska policija na bilo koji način povredila Amini i rekao da je “sve učinjeno” da se nesrećna devojka održi u životu. On je njenu smrt nazvao “nesrećnom”.

Od Aminijeve smrti, širom Irana su izbili protesti, a žene su se suprotstavile moralnoj policiji tako što su sekle kosu, skidale i čak palile svoje hidžabe u javnosti, i oblačile se u muškarce kako bi se borile protiv policajaca.

Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju žene kako trče ulicama Teherana, kao i konzervativnijim gradovima, kako uporno protestuju i viču: “Žene, život, sloboda”.

Neki čak pale i uništavaju postere sa slikama iranskog vrhovnog vođe, Ajatolaha Alija Hamneja.

U međuvremenu, dokumentovani su i prekidi interneta u zemlji od petka — a tu taktiku lokalna vlada je koristila i ranije da smanji širenje protesta.