“ŽESTOKI RATNIK, MEKOG SRCA”: Preminuo glumac čuven po ulozi u serijalu “ZVEZDANI RATOVI” (FOTO)

Britanski glumac Piter Mejhju, čuven po ulozi Vukija Čubake u serijalu "Zvezdani ratovi" (Star Wars), preminuo je u svom domu u Teksasu u 75. godini.

BETA

Njegova porodica je saopštila da je glumac preminuo u utorak. Uzrok smrti nije naveden.

Kao Čubaka (za prijatelje Čui), 2,22 metra visoki Mejhju je bio žestoki ratnik mekog srca, verni pratilac Hana Soloa i kopilot “Milenijumskog sokola”, verovatno najbržeg svemirskog broda u galaksiji.

Porodica je u izjavi navela da je glumac “dao srce i dušu u ulozi Čubake” i da mu je “porodica ‘Zvezdanih ratova’ značila mnogo više od uloge u filmu”.

Mejhju je kostim Čubake nosio u sva tri filma originalne trilogije kao i u trećoj epizodi prikvela, “Osveta Sita” (Revenge of the Sith) iz 2005. U filmu “Budjenje Sile” (The Force Awakens) iz 2015. ulogu je delio s Jonasom Suotamom. Suotamo je glumio Čubaku u svim narednim filmovima iz franšize.

“Piter Mejhju je bio ljubazan i blag čovek velikog dostojanstva i plemenitog karaktera. Te svoje osobine, kao i pamet i gracioznost, dao je Čubaki. Bili smo partneri na filmu i prijatelji tokom 30 godina i voleo sam ga. Počivaj u miru, dragi prijatelju”, naveo je u izjavi Harison Ford, Mejhjuov partner u “Zvezdanim ratovima” u ulozi Hana Soloa.

BETA

Visoki Britanac je definisao svetski poznatog Vukija i postao slavan glumac a da nije izgovorio nijednu reč niti načinio bilo kakav zvuk. Čubakina čuvena rika je bila delo dizajnera zvuka.

“Bio je najnežniji od džinova – veliki čovek s još većim srcem koji je uvek uspevao da me nasmeje, verni prijatelj kog sam mnogo voleo”, naveo je na Tviteru Mark Hamil, koji je tumačio ulogu džedaja Luka Skajvokera u originalnoj trilogiji.

Rodjen i odrastao u Engleskoj, Mejhju je glumio u samo jednom filmu i radio je kao bolničar u Londonu kada ga je Džordž Lukas, koji je prve “Zvezdane ratove” snimao u Engleskoj, izabrao za ulogu.

Lukasu je bilo dovoljno da pogleda Mejhjua, koji je često govorio da je sve što je trebalo da uradi da bi dobio ulogu bilo da ustane.

“Piter je bio divan čovek. Bio je najbliže Vukiju što čovek može biti: veliko srce, blaga priroda… i naučio sam da ga uvek pustim da pobedi”, navodi se u Lukasovoj izjavi povodom Mejhjuove smrti.

Od te 1977. i prvih “Zvezdanih ratova”, ta franšiza je postala Mejhjuov život. Neprestano se pojavljivao kao Čubaka u reklamama, televizijskim specijalima i na javnim dešavanjima. Njegova raščupana duga kosa koju je imao tokom najvećeg dela života samo je doprinela da svi koji ga vide poveruju se radi o Čubaki.

Njegova visina, posledica genetskog poremećaja zvanog Marfanov sindrom, stvarala mu je neprestane zdravstvene probleme u starosti. Imao je problema sa disanjem, moć govora mu je bila umanjena i često je morao da se služi invalidskim kolicima.

Porodica je navela da je to što je uspeo da se izbori sa svim tim da bi još jednom obukao kostim Vukija u “Budjenju Sile” bio veliki trijumf.

Nakon povlačenja iz glume, Mejhju je davao savete svom nasledniku. Jonas Suotamo, nekadašnji finski košarkaš, rekao je prošle godine da ga je Mejhju proveo kroz “kamp za obuku Vukija” pre tumačenja Čubake u filmu “Solo”.

Više od 200 godina star Vuki, čiji kostim je bio uporedjivan s majmunom, medvedom, pa čak i Jetijem, i koji je nosio redenik s municijom za svoj laserski samostrel, bio je od mnogih smatran za jedan od sentimentalnijih elemenata filma iz 1977, nešto što pripada niskobudžetnoj naučnoj fantastici. Kako se čini, “Zvezdani ratovi” to nisu pokušavali da poreknu.

“Hoće li mi neko skloniti ovaj hodajući tepih s puta?”, rekla je u “Novoj nadi” (A NEw Hope) princeza Leja, dok je u “Imperija uzvraća udarac” (The Empire Strikes Back) Han Solo svog prijatelja nazvao “krznenom loptom”.

Ipak, Čubaka je postao neizostavni deo galaksije “Zvezdanih ratova”, a njegova rika, mešavina snimaka medveda, lavova, jazavaca i drugih životinja, slavna kao malo koji drugi zvuk u univerzumu.