ŽESTOKI SUKOBI policije i demonstranata u Atini, otkazani letovi, zaustavljen saobraćaj

Atina
Printscreen/Youtube

U Atini su danas, tokom protesta zbog reformi penzionog sistema, izbili sukobi između grčke policije i grupe mladih, ali zasad nema izveštaja o uhapšenima ili povređenima.

 

Grupa mladih je bacala zapaljive bombe, molotovljeve koktele i kamenice, preneo je AP. Na protestu u centru Atine okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi.

 
Zaposleni širom Grčke obustavili su rad u znak protesta zbog penzionih reformi, a zbog masovnog štrajka otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz.

KAKO SU RUSI DOČEKALI MIGRANTE: Zaboravili da nisu u Evropi pa su im ‘očitali lekciju’

Škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dve trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP.

Protivnici penzione reforme uspeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umetnika do advokata, lekara i inženjera.

‘LOV’ NA GADAFIJA: Poslednji trenuci libijskog vođe u rukama RAZULARENIH krvnika (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Štrajk se održava u trenutku kada vlada pregovara sa međunarodnim inspektorima koji su došli da provere napredak u ispunjavanju obaveza predviđenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.

Sindikati su na štrajk pozvali u znak protesta zbog najavljenih reformi penzionog sistema, koje su deo grčkih obaveza prema kreditorima. Vlada koju predvode stranke levice pokušava da reformiše penzioni sistem povećanjem dažbina za penziono osiguranje, kako bi izbegla smanjenje penzija.