ŽESTOKO NEVREME NA BALKANU: Pijavica tutnji Hrvatskom, a Slovenija se BELI OD SNEGA! (VIDEO)

Split
Printscreen

Višenedeljni požari, a onda - poplave...

 

Nakon višenedeljnih požara tokom ovog leta u Hrvatskoj, na Jadranu i u zaleđu, proteklih dana u jednom broju gradova i opština srušeni su rekordi u najvećoj količini padavina, a crveni alarm je ponovo na snazi za područja Gospića, Rijeke i Splita.

Stranica “Crometeo” objavila je fotografiju pijavice koja se pojavila pored Čiova, u Hrvatskoj. Duž hrvatske obale očekuje se još pijavica i obilnih kiša, prenosi N1 Zagreb. U Sloveniji pak, na Kredarici, na kojoj se nalazi najviša meteorološka stanica, pada gusti sneg. Zabelile su se i druge planine, a među njima i Triglav, gde bi tokom dana moglo da napada dvadesetak centimetara snega.

 
Za područje hrvatske obale izdat je i crveni meteoalarm, a meteorolozi kažu da se u tom području može očekivati još pijavica, grmljavine, obilne kiše i bujične poplave.

Prema podacima hrvatskih hidrometeorologa u Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmerene su najveće dnevne količine padavina od početka merenja, još od 1872. godine. Septemarski zabeleženi rekordi u količini padavina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, Rabu i na Zavižanu.

Novi, zabeleženi rekordi danas i sutra bi mogli dobiti nove, veće vrednosti, a uz povećanje izmerenih padavina i nove rekorde, povećaće se i broj mesta u kojima su izmereni.

Kiša pada u većem delu zemlje, posebno duž Jadrana, što bi idućih sati moglo da rezultira novim bujičnim poplavama.

Prete i nabujale reke, s obzirom na to da je tlo saturirano i da su korita ispunjena. Upozorenje je danas izdato za veliki deo jadranske obale, Liku i Gorski kotar. Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin. Voda se još uvek nije povukla, a za danas je najavljena nova, velika količina padavina. U Gospiću, Ogulinu i okolini, očekuje se više od 40 mm padalina po kvadratnom metru.

Akademik Mirko Orlić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izjavio je za HRT da klimatolozi oduvek znaju da će s globalnim otopljavanjem uvek ići ekstremi – duga dopla razdoblja i intenzivna kišna razdoblja.