Zgrabite priliku života! IMATE RAZGOVOR ZA POSAO U INOSTRANSTVU? Imamo za vas PET SAVETA ZA PRIPREMU

Moderne tehnologije i politička situacija omogućile su da pronalaženje posla u drugoj zemlji bude lakše nego ikada.

Posao u Eu
Dnevno.rs/Kolaž

Ovo je posebno istina u Srbiji, gde se mnogi mladi odlučuju da posao traže u inostranstvu. Poslovi u inostranstvu imaju mnogo dobrih strana: od upoznavanja novih kultura i istraživanja novih, egzotičnih lokacija do onoga zbog čega se mnogi odlučuju na ovaj korak: daleko veća primanja.

Međutim, kao i kod svakog drugog posla ono što stoji između vas i vašeg idealnog posla u inostranstvu je razgovor za posao. Ukoliko niste previše sigurni u svoje poznavanje stranog jezika ili u svoje komunikacione veštine, razgovor za posao može biti izvor ogromnog stresa.

Srećom, razgovori za posao u inostranstvu se često obavljaju putem telefona, a još češće preko programa za video pozive kao što je Skajp. To možda deluje još strašnije, ali u stvari ovakav vid komunikacije možete okrenuti u svoju korist.

Evo kako da se pripremite za razgovor za posao u inostranstvu i osigurate da taj posao iz snova bude vaš!

Pripremite svoju radnu biografiju

Kao i kod svakog razgovora za posao, vaša radna biografija ili CV će biti od ključnog značaja za krajnji rezultat. Vaša radna biografija je prvi kontakt koji će poslodavac imati sa vama, pa stoga se morate potruditi da im upravo vaš CV zapadne pod oko.

Vaša radna biografija mora sadržati vaše radno iskustvo, pozicije na kojima ste radili, dužnosti i dužinu zaposlenja za svaku poziciju. Ukoliko pišete CV na engleskom proverite ga više puta kako ne biste poslali dokument pun gramatičkih grešaka. Ukoliko je potrebno, unajmite lektora da pregleda i prepravi vašu radnu biografiju.

Dovedite svoje društvene mreže “u red”

Ono o čemu mnogi ne razmišljaju u 21. veku je da poslodavci vrlo lako mogu doći do vaših profila na društvenim mrežama. Stoga, ukoliko ste ozbilji u nameri da pronađete posao u inostranstvu, morate napraviti „čistku“ na svojim društvenim profilima i paziti šta objavljujete na Facebook-u.

Prođite kroz svoje slike i ukolinite sve one koje mogu pokvariti prvi utisak o vama, kao što su selfiji iz izlazaka, golotinja i slično. U nekim zemljama ovo može biti glavni razlog da izgubite priliku, stoga pazite šta objavljujete!

Pažljivo izaberite gde ćete vršiti razgovor za posao

To što ste u prilici da obavite razgovor za posao na daljinu ne znači da to treba da uradite bilo gde. Pre svega, postarajte se da razgovor za posao obavite negde gde ćete imati jaku, stabilnu Internet konekciju. Pored toga, lokacija koju odaberete mora biti tiha i bez preterane aktivnosti u pozaditi. Stoga, prometni kafići nikako nisu dobra ideja.

Otklonite bilo kakve smetnje iz vašeg okruženja, bilo da su to prijatelji, ljubimci ili članovi porodice. Nekome će vaša mačka koja šeta po tastaturi možda biti simpatična, ali nekome i neće. Rizik je preveliki da biste otkrili u koju grupu spadaju vaši potencijalni poslodavci.

Pripremite se kao za svaki razgovor

Kandidati često upadaju u zamku misleći da su video razgovori drugačiji od klasičnih razgovora za posao lice u lice. Jedina razlika između video i razgovora licem u lice je medijum. Poslodavci će vam postaviti ista pitanja i očekivati da budete spremni kao da se radi o klasičnom razgovoru.

Iskoristite prednosti

Međutim, video intervjui imaju i određene prednosti u odnosu na klasične razgovore za posao. Ako razgovor za posao vršite preko telefona ili kamere, možete pripremiti podsetnike koji će vam koristiti da ne zaboravite nešto što bi se kod klasičnog razgovora lako desilo.

Sa druge strane, ukoliko vam poslodavac pošalje pitanja koja su već snimljena i na njih samo treba da odgovorite, bez ikakvog kontakta uživo, to vam daje mnogo više vremena da se pripremite pre nego što snimite svoj odgovor.

Razgovori za posao u inostranstvu postali su sve češći, a vremenom će nesumnjivo postati svakodnevna pojava. Do tada, mnogima je ovo novo i izazovno iskustvo. Važno je da upamtite da ovaj razgovor za posao može biti odskočna daska u vašem životu, pa stoga treba da se pravilno pripremite. Što više ovaj razgovor tretirate kao svaki drugi, to će vam lakše biti da se za njega pripremite.