Beograd se, kao i svaka metropola, izdvaja svojom arhitekturom i velelepnim zgradama koje mu daju poseban šarm i čine ga jednim od najlepših gradova u Evropi. I dok tako šetate ulicama srpske prestonice i divite se njenoj arhitekturi, potpuni ugođaj kvare klima uređaji bez kojih je, pogotovo danas, nemoguće zamisliti ijednu zgradu u gradu.

 

Iako se, prema odluci o komunalnom redu Grada Beograda, klima uređaji postavljaju na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade, susedne zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline, većina zgrada u prestonici “krši“ ova pravila jer njihovi stanovnici klime postavljaju sa spoljne strane fasade.

 

Na taj način, pored toga što narušavaju lepotu zgrada, mogu da “stradaju“ i prolaznici koji se nalaze na meti curenja klima uređaja na pešačkim zonama i trotoarima centralnih gradskih ulica.

 

Da li može da se pronađe neko rešenje za ovaj problem? Jedna zgrada u Ulici Vojislava Ilića na Zvezdari čini se da je problem rešila bez mnogo truda.

Naime, našem fotografu zapala je za oko zgrada koja je na originalan način sakrila klima uređaje, pa se na prvi pogled čini kao da stanari uopšte i nemaju ove uređaje za rashlađivanje.

 

Klime su postavljene u gornjim uglovima terasa, ali su od ulice odvojeni paravanima.

Zgrada je završena pre par meseci, a investitori su se potrudili da reše problem klima uređaja, zbog čega zgrada izgleda još lepše. Ovakvi primeri su retki u gradu, a čini se da uopšte nije potrebno mnogo truda da se zgrada učini lepom. Svaka čast za ovakvu ideju, nadam se da ćemo u budućnosti češće nailaziti na ovakve i slične primere – kaže za Dnevno.rs jedna od stanarki zgrade u Vojislava Ilića.

I mi se tome nadamo, jer ćemo na taj način naš grad učiniti još lepšim, a pokazaćemo da smo i dalje maštovit narod koji probleme rešava na originalan način.loading...