ZIMA SE NE PREDAJE! Još sutra prolećna temperatura, a onda sledi temperaturni ŠOK

Danas i sutra će u Srbiji biti pravo proleće s temperaturom do 20 stepeni. Onda nam u narednim danima sledi sunovrat za oko desetak stepeni. A telo pati od toliko vremenskih klackalica.

Hladnoća
Pixabay.com

Jedan dan proleće, drugi dan jesen, onda malo zima, pa opet sve iznova. Vreme u Srbiji je poslednjih sedmica baš nepredvidivo. Onda sve češće čujemo da se i mladi i inače zdravi, ne samo stari i hronični bolesnici, žale da im nije dobro, da im se vrti, muka im je, teško dišu…

A kako i ne bi. Prognoza za danas i naredne dane deluje prilično ludo.

Danas ujutru od -2 do 7, a preko dana od 15 do 20 stepeni. Sutra će biti slično, a od subote osetno hladnije, na planinama je čak moguć sneg.

U nedelju će temperatura biti niža za desetak stepeni nego danas: od 1 do 4, najviša od 8 do 12 stepeni.

I nije ništa čudno ako vam sve to smeta jer je jasno da oscilacije vremena i te kako utiču na naše zdravlje.

Ko najviše pati zbog ovolikih promena vremena, za portal Nova.rs objasnio je dr Dragan Miljković. Na tom spisku su pod najvećim rizikom hronični bolesnici.

To su astmatičari, pacijenti koji imaju hronično-opstruktivne bolesti pluća, zatim neurovegetativni bolesnici, odnosno oni koji pate od depresije.”

Doktor savetuje i kako da svi oni lakše prođu kroz ovaj period promene vremena.

Treba da redovno uzimaju terapiju koju inače koriste, ali treba da smanje diuretike, recimo lasiks. Kako najavljuju meteorolozi, sutra će biti i 18 stepeni, što je temperaturni šok. Zato ako su pacijenti svakoga dana uzimali lasiks, sada treba da uzimaju polovinu leka ili da ga uzimaju svaki drugi dan, a ne svaki. Pored toga, preporučljivo je slojevito oblačenje. Jeste februar, ali ako je napolju toplo, dovoljan je duks, sako, ne mora i jakna preko dana, ne treba nam ni šal. Takođe, treba piti dovoljno tečnosti u toku dana.”

Doktor Miljković napominje i da u ove dane treba da izbegavamo jaku hranu, poput sarme i podvarka, a da se okrenemo mediteranskoj ishrani jer će se organizam tako bolje prilagoditi temperaturnim promenama.

Ta pomoć će našem telu svakako biti potrebna jer nije nimalo lako, posebno kad se promena vremena poklopi za ogromnim zagađenjem vazduha koje nas muči iz dana u dan.