ZIMA SE NE PREDAJE! RHMZ najavio da nas tek čeka OZBILJAN SNEG

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) danas je izbacio novu najavu za koja važi sve do sredine marta i uopšte ne miriše na proleće. Naime, za vikend se u nekim krajevima očekuje i do 20 cm snega, a ni niži krajevi neće biti "pošteđeni".

Zima sneg
Pixabay.com

U Srbiji danas promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, najviša temperatura od 6 do 10 stepeni, a mada je prvobitno za sutra najavljeno pretežno suvo vreme – stigla je nova prognoza RHMZ.

„U subotu posle podne i uveče (05.03.) na jugu Srbije naoblačenje sa susnežicom i snegom, koje će se u toku noći (05/06.03.) proširiti najpre na centralne krajeve, a u nedelju tokom dana (06.03.) na celu zemlju. U nižim predelima se uz sneg ponegde očekuje i kiša. Na zapadu i jugu Srbije od 5 do 10 cm, a na planinama i do 20 cm novog snega. U ostalim krajevima ponegde može doći do stvaranja manjeg snežnog pokrivača. U noći između subote i nedelje (05/06.03.) kao i u nedelju ujutro i pre podne (06.03.) duvaće jak istočni vetar, naročito na planinama i u košavskom području“, stoji u najavi.

Dakle, sutra ujutru i pre podne na zapadu i jugu Srbije biće umereno do potpuno oblačno, u ostalim krajevima pretežno sunčano, a provejavanje slabog snega se očekuje tek ponegde u planinskim predelima. Međutim, posle podne će doći do naoblačenja u svim krajevima.

Padavine će se pojačati najpre na jugu Srbije, u većini mesta se očekuje sneg, a tek ponegde u nizim predelima mešovite padavine – kiša i sneg. Uveče i u toku noći padavinska zona će se proširiti na sve krajeve južnije od Save i Dunava, uz stvaranje ili povećanje visine snežnog pokrivača. Suvo vreme zadrzaće se samo u Vojvodini.

Najniža temperatura od -4 do 0, a najviša od 4 do 8 stepeni, saopštio je Republički hidrometeoroloski zavod. Vetar će biti slab i umeren, istočni i severoistočni, uveče i u toku noći na planinama, u košavskom području i u istočnoj Srbiji u pojačanju.

Kako stoje stvari, ni Beograd u narednim danima neće biti pošteđen. Sutra ujutru nas čeka slab mraz, pre podne pretežno sunčano, a posle podne promenljivo oblačno. Najniža temperatura oko -1, a najviša oko 7 stepeni. U toku noći vetar će biti u skretanju na istočni i u pojačanju, a mešovite padavine – kiša i sneg, očekuju se posle ponoći.

Prema prognozi, tokom naredne sedmice (07 – 13.03.) zadržaće se hladno vreme sa jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta od 2 do 4 °C, a uz promenljivo oblačno vreme smenjivaće se sunčani intervali i pojava susnežice i snega ili lokalnih pljuskova snega.