ZIMSKE TEMPERATURE U MAJU: Loše vreme nad čitavom Srbijom, ovako će izgledati i JUN?

Temperature će biti znatno ispod proseka!

Kisa
Dnevno.rs/Petar Marković

U Srbiji će i danas padati kiša, a temperature će biti ispod proseka za ovo doba godine, najave su meteorologa. Kako javlja Republički hidrometeorloški zavod, u narednih par sati će u severnom delu zemlje, ali i na jugoistoku će padati kiša, a mogući su i jači kratkotrajni pljuskovi.

U ostalim delovima Srbije biće nestabilno vreme, svežije, sa češćom pojavom pljuskova praćenih grmljavinom i obilnijim padavinama. Količina padavina kretaće se oko 20 milimetara za 12 sati, lokalno i više, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

Kako je meteorolog Marko Čubrilo napisao na svom Fejsbuk profilu, ciklonska aktivnost od sinoć celom regionu donosi konkretnije padavine.

Ciklonska aktivnost će od večeras pa sve do četvrtka krajem dana nad većim delom severne, središnje, a posebno istočne Hrvatske, severnom, severoistočnom i središnjom BiH, Vojvodinom, zapadnom, delom središnje i jugozapadne Srbije kao i na severu Crne Gore doneti konkretnije padavine.

Uglavnom će se raditi o kontinualnoj kiši, a ne i grmljavinskim pljuskovima, te će to u velikoj meri povećati dubinske rezerve vlage pred dolazeći letnji period – kaže Čubrilo.

Ponegde, pretežno u brdsko-planinskim predelima usled naglog porasta količine vode u bujičnim, planinskim, potocima može doći do kratkotrajnog izlivanja, ali se poplave većih razmera ne očekuju – dodaje.

Kako kaže, osim obilne kiše biće i vrlo vetrovito uz jak, a na severu regiona na udare ponegde i olujni severozapadni vetar.

Temperature će biti ispod i znatno ispod proseka za ovaj deo godine i uglavnom će se nad predelima gde bude padavina kretati od +8 do +14 stepeni Celzijusa.

Od petka sledi stabilizacija, a zatim i osetnije otopljenje, te bismo zatim ušli u period toplijeg vremena uz ređu pojavu pljuskoviith padavina i jun bi mogao biti znatno sušniji od proseka, ali bez velikih vrućina jer bi centar anticiklona u velikom delu meseca mogao boraviti nad našim delom Evrope.