Nekoliko hiljada građana iz Smedereva, ali i iz svih krajeva Srbije okupilo se sinoć na glavnom trgu ovog grada i održalo protest povodom otkazivanja koncerta Vlade Georgieva. Smederevcima se pridružio i "zabranjeni" pevač koji je ipak otpevao nekoliko pesama na opšte oduševljenje okupljenih.

Smederevo je proteklih dana bilo poprište prave nušićevske drame! Nakon što je koncert Vlada Georgieva u ovom gradu otkazan bez bilo kakvog objašnjenja, a nakon što je pevač dao podršku predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, građani okupljeni oko Fejsbuk grupe “Koncert Vlada Georgieva-ipak ćemo održati” sami su se organizovali i rešili da pruže podršku pevaču ističući da niko ne može da guši nečije pravo na izbor toga šta će slušati, gledati, pravo na slobodnu misao i rad…

Grupa je za kratko vreme sakupila više od 20.000 članova, a sve je kulminiralo sinoćnim koncertom-protestom na prepunoj Fontani – glavnom gradskom trgu u Smederevu na kome se, prema nekim procenama, okupilo više od 5.000 ljudi.

Protest je sinoć u 20:30 počeo puštanjem muzike sa razglasa, a dominirali su pesme o slobodi Đorđa Balaševića, Azre, Ekatarine Velike… Organizatori su nakon toga pozdravili okupljene naglasivši da je “večeras Smederevo kuća za nas slobodne” i pozvali građane da upere svoje mobilne telefone i upaljače ka nebu i tako simbolično “osvetle Srbiju i prekinu tišinu”.

Kako je Vlado Georgiev bio pozvan na koncert Vlade Georgieva pevač se na opšte oduševljenje pojavio i, pre nego što je ipak otpevao nekoliko pesama, poručio okupljenima da bi svi građani trebalo da budu jednaki u Srbiji.

Gradonačelnica demantovala zabranu

Kabinet gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović juče je saopštio da ni gradonačelnica, ni gradska uprava nemaju nikakve veze zakazivanjem, niti sa otkazivanjem koncerta Vlada Georgieva, jer je Georgiev pregovarao o tome sa direktorom Sportske hale. 

– Želimo da verujemo da zemlja u kojoj živimo može da bude demokratska. Takva da lepe stvari neće biti zabranjivane samo zato što neko ne misli isto kao neko drugi – istakao je popularni pevač.

Osim Smederevaca, podršku Vladi Georgievu dali su i građani iz drzgih krajeva Srbije koji su celo poslepodne pristizali u grad na Dunavu. Među njima bilo je i javnih ličnosti, pa su na protestu primećeni predsednički kandidat Saša Janković, fotograf Dragoljub Zamurović, karikaturista Dušan Petričić, pevač Igor Lazić- Niggor…

Protest je simbolično završen Vladovom pesmom “Do svitanja” i stihovima: “Čitav svet menja se, zašto ne bi mogli ti i ja”.