Živite u zgradi? Stiže NOVI ZAKON O STANOVANJU koji se mnogima NEĆE DOPASTI

Beograd zgrada
Foter/Aleksandr Zykov / photo on flickr

Zakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, ove nedelje usvojila je Vlada Srbije i očekujemo da će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja meseca, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

 

On je gostujući na Radiju Studija B precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada.

– Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova, što će nama kao gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima. Pored toga, više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana, lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara – rekao je Vesić.

On je pojasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

– Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga, više neće postojati predsednik skupštine stanara, već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara. Stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade. Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude poput domara koji će se brinuti o njihovom održavanju – rekao je Vesić i dodao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara, već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.loading...