ŽIVOT NAKON KORONE: Evo kada će biti održane kulturne manifestacije i koje su otkazane

Nakon vanrednog stanja zbog korona-pandemije kultura se polako i pažljivo vraća u institucije, najavljuju se događaji, planiraju novi datumi za velike manifestacije. Očekuje nas uzbudljivo leto i još uzbudljivija jesen kada je o sadržajima iz kulture reč, najavljuju iz Sekretarijata za kulturu Beograda.

Sajam knjiga
Dnevno.rs/Petar Marković

Na stadionu Tašmajdan, 25. juna, za sva beogradska pozorišta otvara letnja scena, kaže Gordana Goncić, podsekretar za kulturu grada Beograda. U toku su dogovori oko neophodnih tehničkih uslova i repertoara.

Uz pozorišta koja se finansiraju iz gradskog budžeta na ovoj sceni naći će se i predstave Narodnog pozorišta, ali i nezavisnih pozorišnih trupa.

Pozorišta do septembra neće otvarati vrata za publiku, a kada će početi okupljanja ansambala i probe za nove predstave zavisi od propisa i uputstava koji se od nadležnih očekuju do 1. juna.

Isto važi i za druge institucije kulture, za gradske muzeje i galerije. Biblioteke su, pod posebno propisanim uslovima, za korisnike otvorene još 1. maja.

Uz izvesna pomeranja uobičajenih datuma održavanja planiraju se sve velike beogradske međunarodne manifestacije iz kulture.

One će zavisiti od međunrodnih i propisa zemalja iz kojih bi trebalo da stignu umetnici koje smo pozvali da na tim manifestacijama učestvuju, ali se pripremamo kao da će sve biti kako smo planirali.– kaže Goncićeva

Datumi se pomeraju tako da se manifestacije ne preklapaju i ne budu međusobna konkurencija.

Bitef se pomera sa polovine na kraj septembra i početak oktobra.

Otvaranje Oktobarskog salona planirano je za 16.oktobar, Sajam knjiga ostaje u uobičajenom terminu – u poslednjoj nedelji oktobra, održavanje Bemusa iz oktobra se pomera u prvu nedelju novembra, a Beogradski džez festival umesto u poslednjoj nedelji oktobra, biće održan u decembru.

Takođe je najavio i da će odloženi Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznat kao Martovski festival, biti održan početkom septembra. festival “Beldoks” je takođe u septembru. Festival autorskog filma će po tradiciji biti krajem novembra. Kako je ranije najavljeno, odloženi 17. Beogradski festival igre se takođe pomera za septembar, a deo programa će biti organizovan i u novembru.

Na pitanje zašto ove godine neće biti realizovan gradski konkurs za finansiranje projekata iz kulture Gordana Goncić objašjava da su odlukom Vlade i na nivou grada sredstva iz budžeta namenjena za kututru umanjena i preusmerena na saniranje posledica pandemije. Preostali novac je raspoređen na plate zaposlenih u gradskim institucijama kulture kao i na pomoć nezavisnim umetnicima.

I pored toga što institucije nisu radile plate nismo smanjivali, a prvi smo odlučili da nezavisnim umetnicima damo tromesečnu novčanu pomioć. Išli smo logikom da su ljudi važniji od projekata – kaže ona.

Zbog umanjenog budžeta ovog leta nema Belefa. Namera je da se od septembra Beogradu vrate svi sadržaji iz kulture.