“Život nam se vraća”: PRVA ZEMLJA NA SVETU KOJA JE ZAVRŠILA VAKCINACIJU nalazi se u Evropi

Mala britanska teritorija Gibraltar prva je u svetu koja je vakcinisala protiv koronavirusa sve odrasle osobe koje su pokazale interes za cepljenjem.

Pixabay.com

To je potvrdio britanski ministar zdravlja Met Henkok, a preneo je Vašington post.

U Gibraltaru živi oko 30.000 ljudi, a ta je zemlja imala dve ključne prednosti u utrci za vakcine: veličina i stalan protok doza vakcina uvezenih iz Velike Britanije.

To je omogućilo tamošnjoj vladi da počne vakcinaciju na hiljade radnika koji žive u Španiji, ali svakodnevno putuju preko granice do Gibraltara radi posla.

“Tu sam već nekoliko meseci, nisam zakoračio u Španiju. Prelazak granice je sastavni deo naših života, posećivanje novih gradova svakog vikenda… To je ono čemu se najviše veselim”, rekao je za AP Kristjan Segovia (24) iz Gibraltara.

Zahvaljujući gibraltarskom programu vakcinacije, mnogi su se aspekti svakodnevnog života vratili u normalu. Škole su ponovno otvorene, kao i kafići, a opet se igraju i utakmice.

Iako je Henkok opisao Gibraltar kao “prvu zemlju u svetu koja je završila vakcinaciju”, to zapravo nije u potpunosti tačno jer još manji Vatikan nosi tu titulu, preneo je Jutarnji list.