ŽIVOT SA TAKSAMA: Srpska roba “alternativnim putem” dolazi do kosovskih prodavnica

Povećanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH skoro da nije imalo nikakav uticaj na život stanovnika na Severu Kosova. U marketima možete pronaći skoro sve prehrambene proizvode iz Srbije. Javna je tajna da roba na Kosovo iz Srbije ulazi švercerskim kanalima, ali i iz susednih država. Prema mišljenju mnogih, takav scenario je bio viđen nakon što su takse uvećane za 100 odsto.

Radnja Prodavnica
Pixabay.com

Skoro sve što možete pazariti u marketima u Srbiji, mleko i mlečne proizvode, slatkiše, bezalkoholna pića, pa sve do kućne hemije, možete pronaći i na rafovima prodavnica na Severu Kosova. Mnogi bi se zapitali kako, kada je Priština povećala takse na proizvode iz Srbije i BiH za 100 odsto. Odgovor je jednostavan – alternativnim putevima.

A da su stanovnici Severnog Kosova morali da se snađu, kako bi u marketima mogli da pazare osnovne životne namirnice, za N1 je potvrdio i Radoš Petrović, predstavnik srpskih privrednika sa Kosova.

– U prodavnicama za sada ima svih proizvoda. Fabrike iz Srbije su našle načine da preko drugih zemalja dopreme robu na Kosovo. Roba stiže raznim kanalima, ali i iz južnog dela Kosova – kaže Petrović.

Petrović, kao i ostali privrednici sa Kosova, smatra da će Priština morati da ukine takse. Do tada, prema njegovim rečima, postoji interni dogovor srpskih privrednika da cene proizvoda ne poskupljuju.

– Trgovci su se odrekli svojih marži kako cene proizvoda ne bi poskupele i kako stanovništvo ne bi trpelo posledice povećanja taksi. Poskupljenje su osetili stanovnici južnog dela Kosova, jer su poskupeli brašno i hleb – naveo je Petrović.

Iz ministarstva trgovine kažu da je od početka uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, na Kosovo i Metohiju plasirano manje robe za 35 miliona evra. Po pitanju budućeg scenarija, iz ovog ministarstva kažu da je imperativ da se srpskom stanovništvu na Kosovu obezbedi plasman osnovnih životnih namirnica, i da to neće biti ugroženo.

Prištinske institucije donele su odluku da oslobode od stopostotnog uvećanja takse proizvode iz Srbije i BiH, koji su na kosovsku teritoriju ušli pre donošenja tih mera, 21. novembra. Iz kosovske vlade je saopšteno da je reč o robi koja je bila na carinskoj kontroli ili unutrašnjoj obradi, pre puštanja u slobodan promet.