ŽIVOTE IZGUBILO VIŠE OD 140.000 LJUDI: Hirošima obeležila 74. godišnjicu američkog napada ATOMSKOM BOMBOM (FOTO)

Hirošima je danas obeležila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 ljudi.

BETA

Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svet bez atomskog naoružanja.

“Širom sveta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane medjunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju”, naveo je Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji.

BETA

On je pozvao mladje generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke dogadjaje u istoriji i pozvao svetske lidere da posete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

Matsui je zahtevao od japanske vlade da više zastupa interese preživelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

Premijer Šinzo Abe rekao je da su sve izraženije razlike izmedju nuklearnih i nenuklearnih država.

BETA

“Japan želi da služi kao most izmedju nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubedi da saradjuju i vode dijalog”, rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. On je obećao je da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

U američkom napadu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine poginulo je više od 140 000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 pre nego što je predajom Japana završen Drugi svetski rat.