ZLOČIN BEZ KAZNE: Petnaest godina potrage za ubicama srpske dece u Goraždevcu (VIDEO)

Petnaest godina od tragedije u Goraždevcu, kada su i danas nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu od oko 50 dece i mladih dok su se kupala na Bistrici, navršava se sutra.

printscreen/youtube.com/

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni i Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Za taj zločin još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostatka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK.

Roditelji ubijene dece razočarani su što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima, i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini. Tači je takođe obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni, ali i da se utvrdi sudbina nestalih.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela nikada nisu otkriveni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je “nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave”.

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

– Nije ovo običan zločin, ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima – kaže otac ubijenog Pantelije Dakića.

Zločin su osudili domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

To ubistvo spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Ubice su ostale nekažnjene i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus “Niš ekspresa” sa putnicima koji su išli na zadušnice.

Poslednjih godina u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na spomen obeležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici. A takođe su i pucale na njega. Spomenik je danas obnovljen.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina u odnosu na broj od pre 1999. godine.