ZLOČIN OD KOGA JE ZANEMEO SVET: Ko je bio predsednik HAITIJA koji je ubijen u svojoj kući?

Haiti je već neko vreme u političkoj i ekonomskoj krizi, a porastao je i nivo nasilja bandi.

Printscreen

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u oružanom napadu na njegovu privatnu rezidenciju, saopštio je danas premijer Haitija Klod Žozef. Moiz je zemljom vladao ukazima, a protiv njega su organizovani masovni protesti u državi; demonstrante je masovno hapsio.

“Mnogima je u interesu bilo da bude smaknut”, kažu poznavaoci prilika u ovoj državi.

Moizova supruga, Martin Moiz je povređena i hospitalizovana je, a napadači nisu identifikovani.

Žozef je izjavio da je predsednikovu rezidenciju napala naoružana grupa ljudi oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu. U napadu je povređena predsednikova supruga, prva dama Haitija.

Moiz bio je predsednik Haitija od februara 2017. nakon što je njegov prethodnik odstupio, prenosi Index.hr.

Moiz je često bio pod napadom kritičara pa je optuživan za korupciju, a nekoliko puta je bio suočen i sa nasilnim antivladinim protestima. Budući da je Haiti politički podeljen, a u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Vlada je pozvala stanovnike da ostanu mirni i poručila da bezbednosne snage imaju sve pod kontrolom. Dodali su i da su na snazi sve mere koje će osigurati nastavak funkcioniranja te države.

Mnogi Moizovu vladavinu smatraju nelegitimnom jer mu je mandat završen u februaru 2021. godine. On je četiri godine imao 7 različitih premijera, a suočavao se sa snažnim opozcionim protestnim pokretom, prenosi DW.

Opozicioni lideri su ga optuživali da je gladan moći i kritikovali su njegovo odobravanje uredbe koja ograničava moć sudova da vrše revizije ugovora o javnim nabavkama i druge koje stvara obaveštajnu službu koja samo odgovara predsedniku.

Bivši ambsador Francuske na haitiju Didije Le Bret rekao je da se nadao da će Žozef moći da upravlja državom, uprkos nedostatku političkog legitimiteta.

Nema Parlamenta, nema Senata, nema predsednika kasacionog suda. Sve će ostati na njemu“, rekao je rekao je Le Bret.

On smatra da je jedini način da Haiti izađe iz haosa da se aktivne snage u zemlji i ono što je ostalo od vlade ujedine kako bi sproveli legitimne izbore.

Kritikovao je i međunarodnu zajednicu jer je ignorisala političku situaciju na Haitiju i smatra da je sada vreme da se pomogne Haitiju.

„Mnogi su imali interes da se otarase Moiza“, kaže Le Bret.