ZLOSTAVLJAO AUTISTIČNO DETE: Izrečena presuda beogradskom logopedu – “Nisam kriv! Neće to tako proći”

Nasilje
Pixabay.com

Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora, sa rokom provere od tri godine, logopeda Ranka Vukovića zbog zlostavljanja petogodišnjeg autističnog dečaka prilikom redovnog tretmana i izrekao mu godinu dana zabrane obavljanja delatnosti.

 

Tom odlukom odbijena je žalba odbrane i potvrđena je prvostepena presuda Prvog osnovnog suda, kojom je Vuković oglašen krivim zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, rekla je danas Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

 
Mediji prenose da je sud utvrdio da je logoped, 2. novembra 2015, prilikom stručne terapije sa dečakom, u svom “Kabinetu za glas, govor i sluh”, u Ulici Maksima Gorkog u Beogradu, dete prvo energično lupio po ruci.

Zatim ga je, pošto dečak nije sarađivao, već je počeo uplašeno da cvili i skuplja se u stolici, stavljajući ruke u usta, povukao za zulufe.

Logoped ga je snažžno povukao da bi ga ispravio i nastavio da mu govori da je nenormalan i da ne možže da radi sa detetom koje roditelji nisu vaspitali.

Na kraju ga je izbacio iz ordinacije, a prema tvrdnjama roditelja, kako pišu Novosti, dečak je nakon toga danima bio uznemiren, loše je spavao, odbijao je hranu.

Stručnjaci Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” su utvrdili da je vidno uznemiren, da ima otoke i crvenilo na licu, oko uššiju i na prstima.

Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje takođe su konstatovali da su neadekvatni tretmani, koji nisu pratili njegove mogućnosti, pospešili uznemirenost, razdražžljivost i otpor.

Vuković, pišu Novosti, inače sprovodi logopedske terapije nad decom sa autizmom i decom ometenom u razvoju. Kako tvrde roditelji dečaka, logoped je odmah posle prvostepene presude promenio ime ordinacije u “Samoglasnici”, u kojoj sada, prema pravosnažnoj odluci, ne bi smeo da radi u narednih godinu dana. Roditelji se brinu šta će se desiti posle isteka jednogodišnje zabrane – da li će se ovakav slučaj ponoviti.

– Pitamo se i da li je normalno da logopedi nemaju licence za rad i pružaju medicinske usluge na potpuno neregulisan način. Ne razumemo ni zašto država u okviru zdravstvenog sistema ne obezbeđuje neophodne logopedske tretmane, već se sve odvija u okviru privatne prakse, a logopedi termine od 45 minuta naplaćuju i do 20 evra. Za uspešne rezultate potrebne su bar tri terapije nedeljno, a deci sa posebnim potrebama svakodnevne – kažu roditelji i tvrde da je Vuković odmah posle prvostepene presude promenio ime ordinacije u “Samoglasnici”, u kojoj sada, prema pravosnažžnoj odluci, ne bi smeo da radi u narednih godinu dana.

Dr Vuković: Dečakov otac je moćan čovek, ali neće to tako proći

Logoped dr Ranko Vuković kaže da nije kriv.

– Nisam ni fizički, ni psihički naudio dečaku i na odluku suda uložiću pravni lek. Njegov otac je moćan čovek i ovde je na delu bila sprega izvršne i sudske vlasti. Ali neće to tako proći, boriću se za istinu dokle budem mogao – rekao je kratko dr Vuković za “Novosti”.