ZNAČAJNO OTKRIĆE: U Engleskoj pronađen “NEVEROVATNO REDAK” rimski novčić, evo šta se nalazi na njemu!

"Neverovatno redak" starorimski novčić iskovan za ne baš najsrećnijeg cara Ulpija Kornelija Lelijana pronadjen je u Engleskoj tokom radova na putu izmedju Kembridža i Hantingdona, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

pixabay.com

Arheolog Stiv Šerlok je rekao da je “značajno” otkriće tek drugo te vrste u Engleskoj.

Na novčiću je prikazan Lelijan s krunom, a arheolozi su ga pronašli u jarku na malom nalazištu iz starorimskog perioda.

“Rimskim carevima je bilo veoma važno da kuju novac – Lelijan je vladao samo dva meseca, što je jedva dovoljno da se to učini. Činjenica da je jedan od ovih novčića uopšte stigao u Britaniju pokazuje izuzetnu efikasnost, i sva je prilika da je Lelijan već bio mrtav kada je ovaj novčić došao u Kembridžšir”, naveo je ekspert za kovani novac Džulijan Baušer.

Lelijan se sam proglasio za cara i vladao odmetnutom teritorijom u današnjoj Nemačkoj i Francuskoj oko dva meseca tokom 269. godine pre nego što je bio ubijen, po svoj prilici od ruke sopstvenih vojnika.

Arheolog Šerlok je naveo da su “otkrića te vrste izuzetno retka”.

Prilikom iskopavanja je pronadjen i jednostrani novčić s motivima Galskog rata, koji je 57. pre nove ere iskovalo pleme Ambijana, koje je živelo u području reke Some u današnjoj Francuskoj.

Eksperti veruju da je on bio poslat u Britaniju kao pomoć britanskim Keltima u borbi protiv Julija Cezara.

Na pomenutom putnom pravcu su ranije otkriveni ostaci krzenog mamuta iz ledenog doba i dokazi o proizvodnji piva datiranoj oko 400. godine pre nove ere.

Otkrivena su i praistorijska i naselja iz Gvozdenog doba, rimska, anglo-saksonska i srednjevekovna sela.