Hiljade “zombija” prošetali su danas u Hamburgu, u znak protesta zbog dvodnevnog samita političke elite G20, koji će se sutra održati u ovom severnom nemačkom gradu, prenosi ABC.

 

Demonstranti od glave do pete obučeni u sivo već nekoliko dana uoči samita pojavljuju se u malim grupama u tihom protestu. Njihov performans kulminirao je jučerašnjim velikim skupom, kada je oko 1.000 “zombija” sporo prošetalo kroz Hamburg.

Aktivisti grupe Geštalten kažu da žele da se G20 zauzme za otvorenije, egalitarsko društvo, umesto za moć u rukama nekolicine. Organizator protesta Sven Kamerer kaže da grupa želi da pošalje svetu simbol solidarnosti i političkog učešća.

Poruka našeg performansa je: “Nijedna promena ne može početi od neke političke elite, ona počinje sa vama i sa mnom” – rekao je Kamerer za ABC.

Slični protesti odvijaju se širom Hamburga, uključujući sinoćni skup u gradskoj luci. U ponedeljak su protesti održani u napetoj atmosferi, kada su se aktivisti suočili s policijom u centru grada. Policija je u ranim jutarnjim satima vodenim topovima pokušala da rastera okupljene demonstrante. Aktivisti su takođe podigli šatore nakon što je sud naredio policiji da ukine zabranu za podizanje takvih kampova.

Tokom samita biće održano nekoliko protesta.

Hamburg je pojačao svoje snage dovlačeći pripadnike policije iz čitave Nemačke, pa će tako tokom dvodnevog samita ulice grada, ali i vodene i vazdušne puteve, nadgledati 20.000 policajaca.

Zvaničnici procenjuju da će se u Hamburg sjatiti oko 8.000 pripadnika evropske nasilne levice. Šef hamburške policije izjavio je da će poznati aktivisti iz Skandinavije, Švajcarske i Italije biti praćeni.loading...