ZORAN PEVA ARSENA: Predin i Damir Kukuruzović Đango grupa pred beogradskom publikom

Ove jeseni Kombank Dvorana biće bogatija za još jedan koncert velikana. Slovenački pevač i tekstopisac Zoran Predin predstaviće se pred beogradskom publikom koncertom „Zoran peva Arsena“ koji će biti održan 20. novembra u Kombank Dvorani.

Promo

Pedin će Beograd posetiti u sklopu regionalne turneje, nakon izlaska 40 studijskog izdanja „Zoran peva Arsena“ u godini u kojoj istovremenon slavi 40 godina svoje uspešne karijere. Nakon promocije novog albuma i nove knjige „Glavom kroz zid“, kao i gala koncerata u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i Cankarijevom domu, Predin će nastupiti i pred beogradskom publikom.

Na sceni će uz Predina zablistati i “Damir Kukuruzović Django group” koji su svojevrstan omaž muzici Đanga Reinhardta i Stephanea Grappellia koji su obeležili evropsku muzičku scenu   20. veka. Sam Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao jedan od najvernijih Đangovih sledbenika. 

Bend čine Damir Kukuruzović gitara, Bruno Urlić violina, Mislav Čehaić gitara i Željko Bilbija bas gitara.

Kukuruzovićev bend nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i široj regiji promovišući tradiciju Djangove muzike i jazz-a. U svojoj karijeri  Kukuruzović je sarađivao s mnogim značajnim imenima iz sveta jazz-a kao što su Vlatko Stefanovski, Stochelo Rosenberg, Adrian B. Burns , Paulus Schafer, Robin Nolan,  Raphael Fays , Yorgui Loeffler, Wawau Adler…

Kukuzurović je dobitnik  nagrade za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013. godine dobija priznanje za izuzetno gitarističko umeće i promociju hrvatskog jazz-a u svetu.

Poznat je i po saradnji sa Zoranom Predinom i prvi put će se zajedno pred beogradskom publikom predstaviti  20. novembra.

Zoran Predin je inače u protekle četiri decenije sarađivao sa brojnim muzičarima i oprobao se u raznim pravcima, pisao muziku za pozorišne predstave i filmove i nastupao po celom svetu. Kako kaže uoči svoje turneje : „Najbolje tek dolazi.“

Za album „Zoran peva Arsena“, Predin je kao Arsenov prijatelj, kolega i srodna poetska duša iz njegovog šarolikog opusa odabrao 12 pesama od kojih su dve već predstavljene kao singlovi: „Kuća pored mora“ i „Pamtim samo sretne dane“. Ovo izvanredno delo nastalo je u saradnji sa Damirom Kukuruzovićem i pratećim bendom „Django Group“.

Stručna javnost album ocenjuje kao spoj jedinstvenih, vrhunskih interpretacija Dedićevih klasika, koje „uz unesene posebne emocije, naglašavaju stara, ali dodaju i neka nova značenja. Slovenski kantautor koji je s preminulim Dedićem delio sudbinu „pesnikovog bratića“, smisao za humor i kantautorsku kob u album je utkao sve ono što ga je povezivalo i bližilo Arsenu“.

Novinske kritike album opisuju na sledeći način : „Ugođaj džipsi svinga, kantrija i starogradskog zvuka u akustičnim izvedbama pre svega privlači ukusom stvarnog života u kom Arsenove pesme ponovo dobijaju životna, prirodna i izvorna značenja, koja su mnogi zaboravili slušajući ih kao evergrin“.