ZORANA MIHAJLOVIĆ SAZVALA HITAN SASTANAK: Na Dunavu se formiraju LEDENI ČEPOVI!

Ušće
Dnevno.rs/Petar Marković

Trenutno najkritičnije u beogradskom sektoru od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Zorana Mihajlović danas je sazvala hitan sastanak nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja s ciljem efikasnog odgovora službi na formiranje ledenih čepova na Dunavu. U saopštenju Ministarstva navodi se da su dva ledolomca iz Mađarske, koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, već prešla granicu sa Srbijom.

Vlada Srbija uputila je molbu Mađarskoj da ledolomci umesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda.

Navodi se da je trenutno najkritičnija situacija u beogradskom sektoru od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

Sve nadležne službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su na sve moguće situacije, piše u saopštenju u kojem se vlasnici plovnih objekata pozivaju da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini.

Nema većih smetnji u saobraćaju

Situacija u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Srbiji i dalje je pod kontrolom i nema značajnih smetnji zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Saobraćaj je i dalje obustavljen na putu Pričević – Pecka zbog radova na mostu u Peckoj. Zbog radova na mostu preko reke Likodre u Mestu Mojković, obustavljen je saobraćaj na putu Krupanj-Gračanica. Neprohodni su, takođe, putni pravci Odvraćenica – Preko Brdo, Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Duga Poljana – Rasno – Karajukića Bunari – Ugao – državna granica sa CG (Moravac).

Na ostalim putnim pravcima prvog prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Valjeva, Novog Pazara, Zaječara, Ivanjice, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da železnički saobraćaj funkcioniše redovno, bez poremećaja i da nema značajnih smetnji u funkcionisanju koje su uzrokovane nepovoljnim vremenskim uslovima.

Avio-saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla odvija prema planiranom redu letenja, uz manja odstupanja usled meteoroloških prilika na polaznim ili odredišnim aerodromima. Na beogradskom aerodromu nema prekida u realizaciji saobraćaja. Saobraćaj na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu odvija se bez problema.