“ŽUTI PRSLUCI, NE POPUŠTAJTE”: Potpredsednici italijanske vlade okrenuli leđa Makronu

Dva potpredsednika italijanske populističke vlade Luiđi di Majo i Mateo Salvini podržali su danas građanski pokret "Žuti prsluci" u Francuskoj koji od 17. novembra protestuje nezadovoljan opštom državnom politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Beta

– Žuti prsluci, ne popuštajte! – naveo je Di Majo, lider Pokreta pet zvezdica na blogu svoje stranke.

– Podržavam poštene građane koji protestuju protiv predsednika koji vlada protiv svog naroda – naveo je Salvini, predsednik ekstremno desničarske stranke Liga, ali je dodao da “snažno osuđuje” nasilje koje je izbilo na poslednjim protestima u Francuskoj.

Di Majo, koji je takođe osudio nasilje na protestima, ocenio je da Makronova vlada nije na visini očekivanja naroda i dodao da neke političke odluke u Francuskoj mogu da utiču i na Evropu.

Prema njegovim rečima, francuska Vlada je kao i mnoge vlade prisutna samo da bi predstavljala interes elite i privilegovanih, a ne interes naroda.

Di Majo je dodao da je u Italiji to sada preokrenuto i pozvao francuske “žute prsluke” da to učine i u svojoj zemlji.

– Rađa se nova Evropa, a to je Evropa žutih prsluka, pokreta i direktne demokratije, to je teška borba koju možemo zajedno da vodimo – rekao je Di Majo pozivajući “žute prsluke” da ne popuste.