ŽUTI PRSLUCI U POHODU NA VERSAJ: Danas novi protesti u Francuskoj, slavni dvorac ZATVOREN

Pokret "Žuti prsluci" pozvao je na novo okupljanje danas ispred dvorca Versaj kod Pariza, gde će biti raspoređene snage bezbednosti, kao i na skupove u nekoliko francuskih gradova, preneli su francuski mediji.

Beta

Građanski pokret nastavlja mobilizaciju započetu 17. novembra, ali s manjim intenzitetom nego na početku, posle ustupaka vlasti, a i zbog predstojećih praznika.

Televizija LCI javila je danas da će protesti pored dvorca Versaj kod Pariza biti i u 14 gradova širom Francuske, među kojima u Bordou, Lilu, Lionu i Tuluzu.

Kako je najavljeno na društvenim mrežama, u samom Parizu se predviđa manji skup kod Opere pod sloganom “Spremimo Pariz za Božić”, ali se ne pominje avenija Jelijsejskih polja gde su prethodnih subota bili veliki protesti koji su se često završavali sukobima s policijom.

Jedan od portparola “Žutih prsluka” Erik Drue rekao je da bi skup u Versaju trebalo da bude održan na simboličnom mestu ispred dvorca, gde je 1789. godine bio protest protiv tadašnjeg kralja Luja 16. za vreme Francuske buržoaske revolucije.

Uprava dvorca saopštila je da će imanje i dvorac biti zatvoreni zbog najavljenog protesta.

U međuvremenu su oba doma parlamenta sinoć usvojila paket hitnih mera za rešavanje krize “Žutih prsluka”, a među merama su poreske olakšice za prekovremeni rad i dodela bonusa zaposlenima.

Te mere predstavljaju deo obećanja koje je predsednik Francuske Emanuel Makron najavio 10. decembra u obraćanju naciji kako bi rešio krizu nastalu nezadovoljstvom građana opštom državnom politikom.