Zvuči neverovatno, ali dešava se i u Srbiji: Namirnica koju svi stalno kupujemo POJEFTINILA 40 ODSTO

Gotovo neverovatno zvuči da je jedna životna namirnica u Srbiji za sedam godina pojeftinila čak 40 procenata!

Supermarket
Pixabay.com

Cena šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina. Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara, pišu Večernje novosti.

Ipak, iza ovakve cene, stručnjaci smatraju, stoji gotovo toliko i razloga, a među vodećima je višak. Kako kod nas, tako u svetu i u EU.

“Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti. Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana”, objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine.

Kako objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija.

“Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna. Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje “džabe sedeti, nego džaba raditi”, kazao nam je Radović.