ZVUČI NEVEROVATNO: Svečano se otvara LUVR, ali u ABU DABIJU!

Luvr
Wikipedia/Alvesgaspar

Deset godina posle pokretanja projekta, muzej Luvr u Abu Dabiju biće svečano otvoren u sredu i to će biti prvi univerzalni muzej te vrste u arapskom svetu.

 

Muzej će svečano otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i lider Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamed bin Zajed. Kulturno zdanje će za javnost biti otvoreno u subotu kada se očekuju plesni spektakli i koncerti koji će trajati do 14. novembra. Grad muzej je projekat francuskog arhitekte Žana Nuvela i rezultat ugovora dveju vlada koji je potpisan 2007. godine.

Udruženje francuskih muzeja (France-Museums) nadgledaće francuski deo obaveza prema muzeju sa ekspertizom i pozajmicom dela iz 13 muzeja. Na otvaranju će biti izloženo 300 dela.

Arapsku kolekciju činiće 600 dela u stalnoj postavci, a na otvaranju će ih biti 200.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Luvr u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. U tom zdanju
je izloženo skoro 35.000 eksponata iz perioda od praistorije do 19. veka.