Da li ste jedni od onih koji su u stanju da prespavaju ceo dan? Ili jedni od onih koji sednu da gledaju seriju i na pola shvate da danas ništa produktivno nisu uradili? Produktivnost i radna etika su nešto što se planira. Izdvojte 5-10 minuta danas i vaše sutra će vam biti zahvalno na tome!

 

Ako juriš dva zeca, nećeš uhvatiti nijednog.

“Self-Development” industrija puna je motivacionih citata i programa koji treba da vam pomognu u uklanjanju životnih problema. Vredni i praktični saveti gube se u moru nepotrebnih informacija, citata, aforizama i izreka poput one “Samo budi pozitivan”. 

A kako da budete pozitivni, ispunjeni i srećni ako niste produktivni? 

Gari Keler, autor “New York Times” bestselera, knjige “Samo jedno je bitno”, tvrdi da ima rešenje koje svakog pojedinca može pretvoriti u produktivnu jedinku. Za početak, svako treba da postavi sebi jedno pitanje – koja je to jedna stvar koju mogu da uradim sada tako da ostalo bude lakše ili nepotrebno?

Ključ uspeha leži u određivanju svojih životnih ciljeva i razmišljanju o preprekama (“dominama”) čijim prevazilaženjem (“obaranjem”) stižemo do cilja. To se zove “efekat domine”

Keler navodi i da je za uspeh ključan Paretov princip,poznatiji kao 80/20 princip, a koji se svodi na sledeće – 20 posto akcije vodi do 80 posto rezultata. Jedini način da ovaj princip uspe je da 20 odsto akcije bude usmereno na stvari koje su najvažnije. 

 

Keler navodi da možemo da multitaskujemo ali u tom slučaju produktivnost i fokus će nam biti izdeljeni. Zapitajte se koliko puta preko dana se vaš fokus podeli – zazvoni vam telefon, neko vam uđe u prostoriju ili se ulogujete na Facebook bez ikakvog razloga… Tako samo rasipate svoju energiju i potencijal.

– Uzmite da radite 2 stvari. Ubacite treću, i nešto će vam krenuti loše – kaže Gari Keler.

Ovaj autor još kaže i da je uspeh veoma brz, samo treba da krenete u sprint dok ne se ne obrazuje navika. Odatle je sve lakše. Njegova piramida izgleda ovako: Svrha > Prioriteti > Produktivnost > Profit.

Naravno, sve bi bilo lako da ne postoje i “kradljivci produktivnosti”. Gari Keler navodi 4 glavna: 

4 kradljivca produktivnosti

1. Nesposobnost da kažemo “Ne” 
2. Strah od nereda
3. Loše zdravstvene navike
4. Okruženje koje ne odobrava naše ciljeve

Izborite se sa njima i svet će biti vaš! I ne zaboravite – ne želite da se jednog jutra probudite u kasnim sedamdesetim, na bolničkom krevetu, zamišljeni, sa osećajem kajanja što niste dostigli svoj potencijal. loading...