10 dana na moru će vam poboljšati zdravlje na 5 načina

Letovanje i odmor su odlični za ceo organizam - a evo koje su tačno i sigurno zdravstvene dobrobiti koje će vam doneti.

Veća plodnost i uredniji ciklus
Sunčanje pojačava plodnost kod oba pola jer povećava nivoe vitamina D. Medicinski stručnjaci iz Austrije otkrili su da vitamin D povećava nivoe ženskih hormona progesterona i estrogena što reguliše ciklus i povećava šanse da ostanete u drugom stanju.

Više seksa
Nedavno sprovedeno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da učesnici najviše seksualnih odnosa imaju upravo u avgustu. Naučnici rezultate objašnjavaju činjenicom da sunce pojačava hormon sreće serotonin i dopamin i pojačava testosteron – i kod žena i kod muškaraca.

Niži krvni pritisak
Više medicinskih studija je pokazalo da UV zraci pojačavaju otpuštanje jedinjenja nitrik oksida iz kože što podstiče otpuštanje krvnih sudova izazivajući opadanje krvnog pritiska.

Bolji san
Sama činjenica da ne provodite vreme ispred kompjutera ili televizora će pozitivno uticati na san. Da ne pominjemo boravak na moru, promenu klime i psihički odmor.

Lakše ćete disati
Jedan od glavnih razloga zašto je boravak na moru od velike važnosti za zdravlje jeste i to što je morski vazduh pun jona koji pospešuju asorpciju kiseonika, olakšavaju simptome astme i regulišu nivo hormona.