4 namirnice koje imaju više vitamina A čak i od šargarepe!

Šargarepe su bogate karotenoidima poput beta karotena i retinolom koji se u telu transformišu u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tela, snižava šećer u krvi pa se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Evo namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od šargarepe!

1. Bundeva
Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, ali valja imati na umu da ćete u ovom obliku uneti i značajnu količinu šećera i masti.

Foto: Foter/valkyrieh116 / photo on flickr

2. Batat
Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola i tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.

„Vitamin A poboljšava vid, pomaže u razvoju kostiju i zdravlju kože, uravnotežuje hormone u telu, a služi i u obrani od infekcija.”

3. Kelj
Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Stotinu grama kelja sadrži čak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

Foto: Foter/SweetOnVeg / photo on flickr

4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. Da li ste znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašičica ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu grama svežih šargarepa.