5 kategorija simptoma kandide: Kako lečiti ovu gljivičnu infekciju, šta jesti?

Simptomi gljivične infekcije se manifestuju kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi.

Pod različitim uticajima, a pre svega posle lečenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans. Posledica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.

Simptomi gljivične infekcije
Manifestuju se kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izleči sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.

Simptomi kandidijaze se svrstavaju u pet kategorija:- Opšti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.

– Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.

– Respiratorni simptomi: hronični iscedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji deo ždrela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.

– Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.

– Hormonalne smetnje: neredovita menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbegavate. Izbegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen – dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji.Tako treba izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima. Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svežeg  paradajza), zatim  izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.

Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbegavate. Izbegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen – dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji.Tako treba izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima. Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svežeg  paradajza), zatim  izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.

Dodaci: Ponekad promena načina ishrane nije dovoljna da bi se obranili od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije mogu biti korisni i sledeći dodaci: Lactobacillus acidophyllus: radi se o “prijateljskim” bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju creva i matericu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mlečnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze i na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Postoje mnogobrojni dodaci (suplementi) koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci. Sredstva protiv gljivica: Osim lekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja. Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavu gljivična infekcija.