5 namirnica za besprekoran ten: Šargarepa nije jedina!

Maslinovo ulje, šargarepa, pomorandže, suncokretove semenke i divlji losos zahvaljujući svom sadržaju mogu vašu kožu učiniti zdravijom.

Uvek postoji bolji način da se zaštitite od bora od trošenja ogromne sume novca na skupe kreme i tretmane. I nije vam potreban recept ili “vreme ozdravljenja”. U nastavku sledi pet namirnica za besprekoran ten i zdraviju kožu.

1. Maslinovo ulje
Glavni faktor koji je odgovoran za prevremeno starenje kože i njen “izgužvan” izgled je ultraljubičasto zračenje, fotostarenje. Jedna francuska studija u kojoj je učestvovalo 1,264 žene i 1,655 muškaraca pokazala je da monozasićene masne kiseline u maslinovom ulju štite kožu od fotostarenja. Stoga, stručnjaci sugerišu da bi trebalo uvrstiti u ishranu maslinovo ulje jer ono povećava sposobnost kože da se odupre oštećenjima usled UV zraka.

2. Šargarepa
Ukoliko želite da izbegnete prerano starenje kože, jedite što više biljaka sa karotenoidima, biljnim jedinjenjima koja su odgovorna za žućkast, narandžast i crveni pigment biljke. Beta-karoten se nalazi u šargarepi, dok likopena ima u paradajzu. Ova jedinjenja štite kožu od slobodnih radikala, sprečavajući oštećenje ćelija, prerano starenje kože, pa čak i rak kože. Neka se na vašem jelovniku, osim šargarepe i paradajza, nađu i slatki krompir, bundeva, crvena paprika i lubenica.

3. Pomorandže
Jedna američka studija u kojoj je učestvovalo 4,025 žena proučavala je ulogu ishrane u procesu starenja kože. Istraživači su došli do saznanja da žene koje hranom unose više vitamina C, imaju manje bora. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, koji koži daje glatkoću, elastičnost i snagu. Ostale namirnice bogate vitaminom C su: crvena paprika, kivi, brokoli, jagode i kupus.

4. Suncokretove semenke
Pomenuta studija ukazuje i na to da su žene čija je ishrana bila bogatija linolnim kiselinama imale manje problema sa isušivanjem i atrofijom kože. Nedostatak linolne kiseline i drugih n-6 masnih kiselina u ishrani uzrokuje suvu kosu, gubitak kose i slabo zarastanje rana. Nje ima u izobilju u mnogim biljnim uljima. Ona sačinjava više od polovine (po težini) ulja maka, suncokreta i kukuruza.

5. Divlji losos
Znamo da su omega-3 masne kiseline moćni nutritijenti koji mogu da pomognu i kod depresije, bolesti srca, ali i raka. Evo još nekoliko neverovatnih stvari za koje su upravo ove masne kiseline zaslužne: mogu da smanje upalu izazvanu aknama, pomognu kod psorijaze, ali i smanje bore nastale UV zračenjem.