5 stavri koje bi trebalo da ponavljate SVAKE VEČERI pre spavanja

Muškarac
Pixabay.com

I iako bi dobar i kvalitetan san trebao biti na vrhu liste naših prioriteta, naš mozak nekako uvijek pronađe način da ovo postane nemoguća misija, a beskrajne analize i negativnost mogu dovesti do nesanice i konstantnog psihičkog i fizičkog umora. Ipak, stručnjaci dele mišljenje o tome kako na dobar san utiču stvari koje sebi govorimo pre nego utonemo u san, prenosi Klix.

 

Ovo su stvari koje bi trebalo da ponavljate svake večeri kad legnete u krevet:

1. Zahvalan/na sam zbog…

Praktikovanje zahvalnosti povećava nivo sreće, utiče pozitivno na vaš imunološki sistem i jača vaše veze, a takođe vam može pomoći da postignete kvalitetniji i bolji san. Stoga, svake noći kad legnete u krevet, prisetite se svega na čemu ste zahvalni (ili, još bolje – zapišite to).

2. Puštam stvarima da se razvijaju prirodno

Znate za onu izreku – nikad u krevet ne idite ljuti? Istraživanja su pokazala kako nam negativne emocije koje sa sobom nosimo u krevet onemogućavaju dobar i kvalitetan san. To ne znači da nužno morate da rešite svaki problem pre spavanja, nekad je bolje prespavati i učiniti to hladne glave, ali svakako bi se trebalo rešiti anksioznosti i pritiska pre nego što utonete u san i postignete mir nekim od mentalnih tehnika.

3. Ja sam jak/a

Ili pak – dobar/ra, hrabar/a ili bilo koja druga vrlina. Poenta je u tome da se fokusirate na svoja dostignuća, snagu i pozitivne osobine. Prihvatanje sebe je ključ za sre’an život, a opet to tako retko praktikuju.

4. Šta mogu da učinim da ovo poboljšam?

Bilo da imate određeni problem ili se nalazite u teškom periodu života, postavljanje konkretnog pitanja sebi pre nego što krenete na spavanje može pomoći. Autor Stiven Kotler kaže kako rešenje određenog problema leži upravo u lucidnim snovima, u podsvesnom, onom momentu u kojem odjednom jasno vidimo rešenje situacije.

5. Pronaći ću mir

Ako se u krevetu prevrćete neko vreme i ne možete da zaspite, možda može pomoći jedna fraza koju ćete ponavljati. Dipak Čopra, životni stručnjak ističe važnost ponavljanja ove mantre u sebi. Ukoliko opet u trenutku izgubite fokus i počnete razmišljati negativno, lagano se vratite na ovu mantru i ponavljanje ove fraze.