7 razloga da već danas počnete da koristite kokosovo ulje

Kokosovo ulje se još uvek smatra egzotičnom hranom u većini zemalja, koju prvenstveno konzumiraju ljudi koji su svesni važnosti zdrave ishrane. U nekim delovima sveta ono spada u dijetalne proizvode, a mesta na kojima se ova namirnica najviše konzumira smatraju se najzdravijim na svetu.

 

Na Južnom Pacifiku, ljudi 60% kalorija unose kroz kokos, oni su najveći potrošači zasićenih masti na svetu, a takođe imaju odlično zdravlje i kod njih su bolesti srca daleko ređe nego u ostatku sveta.

Dobar izvor laurinske kiseline

Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse, gljivice i pomoći u borbi protiv zaraze. Kada se ulje vari, u organizmu se stvara monoglicerid poznat po imenu monolaurin. Laurinska kiselina i monolaurin pomažu ubijanju štetnih patogena poput bakterija, virusa i gljivica.

Pomaže kod kontrole težine

Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazuje vezu gubitka viška kilograma u predelu stomaka i konzumiranja kokosa. Kokos se lako vari, ali i štiti telo od insulinske rezistencije.

Dobra probava

Mnogi ljudi pate od probavnih problema. Ti ljudi treba da uzmu u obzir dodavanje kokosovog ulja u ishranu, jer pomaže kod probavnih problema, uključujući mikrobiološke bakterije želuca i crevne probleme. Masne kiseline sadrže antimikrobna svojstva koja umiruju bakterije, kandidu, pa čak i parazite koji uzrokuju lošu probavu.

Pomaže kontrolisanju dijabetesa tipa 2

Nedavna istraživanja pokazala su da kokosovo ulje pomaže pri zaštiti od insulinske rezistencije, pa se tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Usporava proces starenja i stvaranje bora

Kokosovo ulje se ne koristi samo u ishrani, već je odličan saveznik u nezi kože. Ono pomaže da se vezivno tkivo održi jakim i tako sprečava bore i druge probleme sa kožom. Nanesite ulje direktno na lice kako biste ublažili pojavu bora ili ga koristite svakodnevno kako bi vašoj koži dalo lep sjaj.

Smanjuje apetit i suzbija glad

Jedno od najboljih svojstava kokosovog ulja jeste to što može da smanji osećaj gladi. To je verovatno povezano sa načinom na koji se metabolizuju masne kiseline – keton koji se stvara prilikom konzumiranja kokosovog ulja deluje na smanjenje apetita.

Kuvanje na visokim temperaturama

Zbog srednjelančanih masnih kiselina, kokosovo ulje ima višu temperaturnu granicu od većine ulja. Možda otkrijete i da vam se sviđa više od uobičajenog maslinovog ulja, pogotovo ako kuvate po receptima koji zahtevaju visoke temperature. Maslinovo ulje se oksiduje čim dostigne tačku dimljenja, stvarajući tako štetne slobodne radikale, što sa kokosovim uljem nije slučaj.