9 tajni savršeno ukusnog i zdravog zelenog soka

Zeleni sokovi su danas veoma popularni, jer su ujedno i zdravi i ukusni, ako se naprave kako treba. Da bi zeleni sok bio savršen, neophodne je da ima idealnu ravnotežu između voća i povrća, kao i odgovarajuću gustinu. Ako uspete da napravite savršen sok, on će imati ukus kao najlepša poslastica, a biće pun vitamina. Pogledajte kako to da izvedete.

Koristite što svežije sastojke

Što je voće o povrće svežije, to će boljeg ukusa biti. Ali, nije sve samo u ukusu – sveže voće je bogatije vitaminima i hranljivim sastojcima. Što duže stoji, to vože više gubi dragocene sastojke. Zato se uvek trudite da voće iskoristite dva do tri dana nakon kupovine, a povrće može da stoji 2-3 dana duže. Takođe, potrudite se da kupujete namirnice koje su uzgajane u vašoj blizini, a ne uvezene.

Nabavite dobar blender

Za savršen zelenii sok, neophodan je jak i dobar blender. Sokovnik ne dolazi u obzir, jer na taj način bacate zdrava vlakna. Dobar blender, sa oštrim i jakim sečivima i više brzina i podešavanja omogućiće vam da koristite namirnice koje se teže melju, kao što su led i žitarice, ali će i odlično samleti zeleno povrće. Niko ne želi da pije zeleni sok iza koga ostaju komadići spanaća na zubima.

Eksperimentišite sa ukusima

Kako vam sok ne bi dosadio, svakodnevno menjajte sastojke. Pre nego što probate, ne možete da znate da li će biti ukusno. Da li vam jabuka i kelj zvuče kao dobra kombinacija? Verovatno ne. Ali, u soku se jako lepo zlažu. Još jedna jako lepa i kremasta kombinacija je bademovo mleko, kikiriki puter, banana, med i zeleno povrće. Ne bojte se da eksperimentišete u kuhinji.

Sve je u proporcijama

Kada krenete da isprobavate razne recepte, videćete i sami koja vam razmera vode, voća i leda odgovara. Za početak pokušajte da sipate dovoljno vode da u potpunosti prektije sečiva, napunite blender raznim voćem i povrćem, i praznin epopunite ledom. Naravni, umesto vode uvek možete da koristite mleko,a ako ne volite hladne napitne – jednostavno izostavite led.

Koristite jednu šolju zeleniša u svakom soku

Svi znaju da je zelenolisnato povrće zdravo za ceo organizam, ali je jako teško odrediti tačno koliko dodati spanaća ili kelja. Ako se stavi previše, sok može da dobije neprijatan ukus i gustinu. Svakako bi trebalo da isprobavate različite proporcije, ali ono što se najčešće preporučuje za najbolje rezultate ( da sok bude ukusan, a da ipak ima dovoljno zeleniša) jeste jedna šolja zeleniša na 600 ml soka.

Mešajte zeleniš

Svakako da nema ničeg lošeg u stavljanju spanaća u sok svaki dan, ali to može da dosadi. A kombinacija više zelenolisnatih biljki je jako zdrava i ima puno koristi za vaš organizam. Zato isprobavajte razne zelene biljke, same i u kombinaciji. Kelj, na primer, ima prilično sladak ukus i divno se slaže sa voćem.

Neka liči na milkšejk

Kako bi sok bio što kremastiji i što ukusniji, u njega možete da dodate namirnice koje će od njega načiniti pravi pravcati zdravi milkšejk. Na primer, puter od badema ili kikirikija, kokosovo mleko ili cerealije savršeno se slažu sa ovim sokićima, i daju poseban krmast i sladak ukus. Ne morate ovo da dodajete svaki dan, ali kada želite da se osećate kao da jedete neki lep desert, stavite neku kašiku kikiriki putera i jednu bananu.

Birajte superhranu

Ovi sokovi su idealan način da u telo “prokrijumčarite” neke od supernamirnica koje ne jedete svakodnevno. Ali, nije bitno da one budu samo zdrave, već i ukusne, zato ih pametno birajte. Godži bobice se, na primer, divno slažu sa sladunjavim ukusom zelenih sokova, a pune su antioksidanata, a čia semenke štite srce i druge vitalne organe, a nećete ih ni osetiti u soku. Čia semenke se pretvaraju u žele u kontaktu sa vodom, pa soku daju gušću i kremastiju teksturu.

Dodajte limun – uvek

Vitamin C je uvek dobrodošao, a posebno kada je u kombinaciji sa biljnim namirnicama punim gvožđa. naime, vitamin C čini da se ovakvo gvožđe lakše apsorbuje. Ne samo da će limun učiniti ovaj zdrav napitaj jpoš zdravijim, on će i dodati malo svežine i drugačijeg ukusa. Ako baš ne volite limun, umesto njega možete da dodate pomorandžu ili grejfrut.