DVE STVARI SU KLJUČNE PROTIV KORONE: Srpski doktor otkrio kako se on izborio sa teškim virusom

Profesor dr Dino Tarabar, gastroenterolog i onkolog u KBC "Dr Dragiša Mišović", govorio je o ulozi probiotika u izgradnji imuniteta tokom pandemije koronavirusa, ali i o ličnom iskustvu o tome kako se izborio sa teškim simptomima kovida 19.

printscreen

Ugledni stručnjak, koji se i sam suočio sa kovidom 19, podsetio je da je crevni sistem najveći imunološki organ u našem telu i da probiotici u održavanju i izgradnji imuniteta igraju ogromnu ulogu.

Istakao je da bakterija u ljudskom organizmu ima deset puta više nego ćelija i da je njihova uloga da čuvaju naš imunitet i da procenat loših bakterija ne sme da premaši 15 odsto.

Zato te bakterije rade mnogo, mnogo posla za nas i štite nas od silnih bakterija, drugih opasnih i toksičnih stvari, podižu naš imunitet i sposobnost – objasnio je profesor Dino Tarabar

Naglasio je da bakterije utiču i na mnoge druge procese, kao što su gojaznost, dijabetes, alergije, nervni sistem, ali i na razvoj mnogih bolesti, poput multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

Mi moramo da hranimo te dobre bakterije. Vi hranite srce, pluća i sve. Mi moramo da hranimo i naš mikrobiom. I one traže hranu. Ako one nisu dobile hranu, a to su hrane u vlaknima i u povrću, promeniće se pe-ha vrednost, promeniće se propustljivost u crevima. One će da pate – rekao je ugledni gastroenterolog.

Dr Tarabar je istakao da i bakterije imaju svoj ritam i da imaju određeno vreme kada su budne i kada spavaju.

Ako vi ne spavate, ni bakterije ne spavaju. Vi ih maltretirate – naveo je profesor Tarabar i naglasio da ćemo, ako vodimo računa o njima, biti dobro.

Crevna flora se narušava velikim količinama antibiotika 

Govoreći o narušavanju crevne flore, profesor Tarabar je rekao da je najčešća greška koju ljudi čine uzimanje velikih količina antibiotika.

Mi smo veoma skloni da za virusne infekcije uzimamo antibiotike. Taj antibiotik treba da ubije patogenu bakteriju za koju smo pretpostavili da je izazvala bolest, ali antibiotik ubija i sve ostale dobre bakterije. Onda počinje da se remeti balans i zato uz antibiotike dajemo probiotike – kazao je profesor Tarabar.

Naglasio je da je važna raznolikost u crevima koja se dobija adekvatnom ishranom, a da je šećer najgora moguća hrana za to.

On se apsolutno obradi i absorbuje u tankom crevu. Šta dođe u debelo – ništa. Znači vi ne hranite svoje bakterije. Ali ako uzmete kompleksne ugljene hidrate, oni ne mogu kompletno da se razmnože, kao celuloza – kada jedete jabuku sa korom. Vi ne možete u vašem tankom crevu da je obradite. Ona će doći u debelo crevo i tamo čekaju dobre bakterije koje će da se nahrane celulozom i radiće svu dobru stvar za nas – istakao je profesor Tarabar.

Dodao je da će bakterije patiti ukoliko se ne nahrane kompleksnim ugljenim hidratima i da će biti neadekvatna odbrana, a da će se klostridija, kandida i slične bakterije razmnožiti i početi da nam prave štetu.

Mikrobiom se formira do treće godine života 

Dr Tarabar je naveo da se deca rađaju bez bakterija i da se mikrobiom u najvećoj meri formira do treće godine života. Takođe je istakao da se vaginalni porođaj i ishrana majčinim mlekom preporučuju zbog toga što su to prvi kontakti dece sa bakterijama.

Deci nikako ne davati antibiotike preterano u tim godinama kada nastaje mikrobiom – kazao je profesor Tarabar i dodao da bi konzumaciju šećera trebalo svesti na minimum.

Istakao je da primećuje da je u poslednje vreme u trendu ceđenje sokova, ali da na taj način vlakna koja su korisna za bakterije u našem organizmu ostaju u aparatu za ceđenje.

Gastroenterolog je istakao da bi bakterije bile zahvalne ukoliko bismo, između ostalog, jeli žitarice u celom zrnu, luk, bobičasto voće, povrće i heljdu i da je to hrana za naše dobre bakterije i da će nam one vratiti tako što će nas čuvati od bolesti.