Ako ih spremate na OVAJ NAČIN: Hleb i krompirići mogu da izazovu rak!

krompirici
pixabay.com

Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid

 

Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju “Uvek birajte zlatno”, piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni.

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba – uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:

1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće – dakle, ne dozvolite da se prepeče.

2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru – niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više posle termičke obrade.

3. Uravnotežite svoju ishranu – osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.

Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno deluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za delovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosečnim obrocima – Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti.