Ako govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan ishrane i izbegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i podstiču stvaranje želudačne kiseline, piše ordinacija.hr.

 

Ako vam se čini kako se simptomi pogoršavaju nakon jela, verojatno ste u pravu jer određene namirnice mogu da utiču na bol u želucu, prenosi drugs.com.

Iako vam je doktor sigurno preporučio kako da se hranite, sami bi trebalo da se pripazite na kombinaciju namirnica, te s menija izbaciti svu hranu koja izaziva kiselinu, bol u stomaku ili lošu probavu.

Koju hranu bi trebalo izbegavati?

Ne izazivaju sve namirnice jednake reakcije kod svih ljudi, pa ćete pre svega sami morati da shvatite šta to iritira vaš želudac. Začini poput bibera podstiču stvaranje kiseline pa tako mogu biti okidač za bolni napad.

MAJKA SVIH ŽITARICA: Njenu vrednost znale su i Inke, a danas je NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA

NAPICI:

Topli kakao i gazirani napici
Punomasno mleko i čokoladno mleko
Čaj od mente
Crna kafa i ona bez kofeina
Crni i zeleni čaj – sa ili bez kofeina
Alkoholna pića
Sokovi od narandže i grejpa

ZAČINI

Crni i crveni biber
Beli luk u prahu
Čili prah

OSTALE NAMIRNICE

Mlečni proizvodi od punomasnog mleka
Začinjen ili ljuti sir
Jako začinjeno meso poput kobasica, salame, slanine
Ljute papričice
Crni ili beli luk
Proizvodi od rajčice

Šta smete da jedete?

NAJBOLJA DIJETA čuvenog DOKTORA OZA: Kako da smršate KILOGRAM NEDELJNO, a da jedete BAŠ SVE?

Zdrava hrana i sveže namirnice su uvek dobar izbor. Voće, povrće, žitarice i mlečni proizvodi s malim procentom masti, integralni pirinač… Pokušajte da što manje solite hranu, od ulja koristite samo maslinovo.

Nikako nije pametno jesti pre odlaska na počinak, a vašem stanju pogodovaće manji obroci podeljeni kroz dan.



loading...