Ako imate ove simptome hitno su vam potrebni ugljeni hidrati

špagete
pixabay.com

Evo koji znakovi ukazuju da bi trebalo da unosite VIŠE ugljenih hidrata.

Odavno se zna da su treninzi snage i ishrana koja podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata ‘recept’ za telo iz snova.

“Konzumiranje namirnica bogatih zdravim mastima, i dnevni unos ugljenih hidrata koji ne premašuje 50 grama, uz umeren unos proteina dovode do toga da se telo okreće rezervama masnih naslaga kao izvoru energije, tako da se one troše, a salo se topu”, objašnjava za Women’s Health magazin dr Karvin Šarp.

Ali, ponekad se ishrana zasnovana na ograničenom unosu ugljenih hidrata može okrenuti i protiv nas. Evo na koje ‘crvene zastavice’ treba da obratite pažnju. Ako se ovako osećate duže od dve nedelje, prikočite malo i pojačajte unos ugljenih hidrata (do 150 grama dnevno), sve dok ne osetite da se osećate dobro u sopstvenoj koži.

Umor

Ako se osećate iscrpljeno nakon treniga, čak i sasvim umerenog, možda vam treba više ‘goriva’. Sat vremena pre sledećeg odlaska u teretanu pojedite bananu (ima oko 25 grama ugljenih hidrata).

Glavobolja

Kad naše telo sagoreva masne naslage i iz njih crpi energiju, nusproizvod tog procesa su molekuli koji se nazivaju ketoni. Oni se iz organizma izlučuju kroz mokraću, zajedno sa natrijumom, što može da izazove dehidrataciju i posledično – glavobolju. Pijte više vode u toku dana, a pre vežbanja možete popiti neki od sporstskih napitaka koji su obogaćeni natrijumom.

Prehlade

Ugljeni hidrati pomažu izgradnju antitela koja se bore protiv bolesti. Ako uskraćujete sebi neophodne količine ugljenih hidrata (za većinu ljudi neohodni minimum je oko 100 grama dnevno), može se desiti da počnete češće da se razboljevate. Nepreprađeni ugljeni hidrati (dobar izvor je recimo batat, slatki krompir) će vas vratiti u formu i pomoći vam da budete zdravi i da se osećate dobro