Ako imate ove simptome, NE SMETE da ih ignorišete

Doktor
hang_in_there / Foter / CC BY

Telo nas upozorava kad sa zdravljem nešto nije u redu. Mnoge bolesti, tvrde lekari, mogu da se otkriju u početnoj fazi, izleče ili drže pod kontrolom.

 

Dok je čovek mlad i zdrav znakove tela koji upozoravaju na to da nešto možda nije uredu uglavnom ignoriše. Ali, u trećem dobu takav “luksuz” niko sebi ne bi smeo da dozvoli. Mnoge bolesti, tvrde lekari, ako se pažljivo osluškuje telo, mogu da se otkriju u početnoj fazi i izleče ili makar drže pod kontrolom.

Simptomi, ipak, nisu tako jasni, i nekad isti signal tela može da ukaže na više oboljenja, ali je svakako alarm da bi se trebalo obratiti lekaru. Samoinicijativni pregledi na lični zahtev mogu da vas uvuku u “vrzino kolo”, a da bolest, ipak, ostane neprepoznata, pa se nikako ne preporučuje da nešto radite na svoju ruku, čak ni jednostavne laboratorijske analize, jer ćete sigurno prpopustiti neku od analiza koju bi vam lekar, na osnovu simptoma i anamneze, tražio.

Ovo su neki od glavnih simptoma na koje bi trebalo da obratite pažnju i konsultujete se sa svojim izabranim lekarom, a po njegovoj preporuci, ako treba i sa specijalistom.

NEUMERENA ŽEĐ

U normalnim uslovima, kad nije previše toplo ili niste izloženi fizičkom naporu i ne znojite se preterano, a stalno osećate žeđ, to može da bude simptom dijabetesa dva. Kod ove bolesti, koja može dugo da bude pritajena, stalna žeđ postoji zbog gubitka tečnosti usled čestog uriniranja kad nivo šećera u krvi postane značajno povišen. Četiri osnovna simptoma na koja bi trebalo da obratite pažnju su česta žeđ, učestalo mokrenje, glad i gubitak telesne težine.

DUPLA SLIKA

Zamućen vid, dupla slika i senke pred očima mogu da ukažu na neku neurološku bolest i na problem sa krvnim sudovima mozga, što može da bude najava šloga. Najpre posetite oftalmologa, sa njim u dogovoru proverite očni pritisak i ako je sve u redu, nastavite pretrage.

NAPADI NERVOZE

Iznenadna anksioznost u mlađem životnom dobu nije ni neuobičajena, a uglavnom je psihička reakcija bez organskog uzroka, ali kod starijih može da bude i simptom srčanog udara. To, svakako nije uobičajeni simptom poput bola u grudima koji se širi ka vratu i ramenima, praćen mučninom, ali medicinske statistike pokazuju da se kod žena pred infarkt srca često pojavljuje teskoba.

VRTOGLAVICA

Oseđaj kao da ste na ringišpilu može da bude posledica problema sa centrom za ravnotežu, varijacija krvnog pritiska, okoštavanja vratnog dela kičme, ali i suženja vratnih arterija putem kojih krv dolazi do mozga. Nekad vrtoglavica može da se javi i zbog anemije. Sve eventualne uzroke bi trebalo ispitati.

DIJAREJA I OPSTIPACIJA

Problemi sa probavom mogu da ukažu na razne zapaljenske bolesti creva, ali i na karcinom. Ne treba odmah paničiti, jer je gubitak na težini udružen sa dijarejom mnogo češće znak zapaljenske bolesti koja može da se leči, nego karcinoma. Skrining na karcinom debelog creva podrazumeva prvo test na okultno (skriveno krvarenje), a ako je on pozitivan onda i kolonoskopiju. Pojava krvi u stolici, međutim, može da bude i posledica hemoroida i polipa. I zatvor može da ima više uzroka, pre svega je to loša ishrana bez dovoljno vlakana, usporavanje metabolizma, “lenja creva”, ali u nekim slučajevima i tumor može fizički da napravi blokadu u crevima, pa ovo stanje ne treba dugo tolerisati.

PROBLEMI SA ŽELUCEM

Mogu da budu različiti: od žgaravice kao kod gastritisa do mučnine, žarenja i bola. Uzroci su najčeće benigni, recimo netolerancija na određene vrste hrane, ali je bol simptom koji nikako ne treba ignorisati posebno ako je uporan i pojačava se, a uz to se pojave i drugi simptomi kao što su povišena telesna temperatura, povraćanje, crna ili krvava stolica.

BOLOVI U POTKOLENICAMA

Ako nisu posledica predugog stajanja ili napornog hoda u neudobnoj obući na visoku petu, bolovi u potkolenicama mogu da ukažu na duboku vensku trombozu. Tromb može da se prepozna po crvenilu i otoku, ali ne mora da bude očigledan, niti opipljiv. Ako ugrušak kroz velike krvne sudove stigne do pluća to je već po život opasno stanje, a plućna embolija, koju karakteriše ostajanje bez daha, zahteva hitnu medicinsku pomoć.

ČESTI PRELOMI

Ako vam se dogodi da se polomite i pri “lakom” padu ili tokom rekreacije umerenog intenziteta, to bi mogao da bude znak osteoporoze, odnosno krtosti kostiju. Ova bolest razvija se bez simptoma, a naročito je prisutna kod žena u menopauzi. I posle samo jednog preloma trebalo bi proveriti gustinu kostiju, a ako se u kratkom vremenskom razmaku dogodi više preloma, to je ozbiljan razlog da odmah odete na ispitivanje u dogovoru sa lekarom.

POTIŠTENOST BEZ RAZLOGA

Pad nivoa hormona kod žena sa starenjem izaziva različite psihosomatske tegobe, a nizak nivo progesterona je bitan faktor lošeg raspoloženja kod žena starijih od 40 godina. Sa starenjem jajnika nivo progesterona se smanjuje, a povećava nivo estrogena. Na psihu značajno može da utiče i neravnoteža hormona koje luči štitna žlezda. Ako je organski sve u redu, ne ustručavajte se da potražite pomoć psihologa ili psihijatra, jer moguće je da ste u depresiji.