Ako ovu LAKU VEŽBU NE UMETE da uradite ŽMUREĆI, znači da imate telo šezdesetogodišnjaka

Vežbanje
Pixabay.com

Shvatite je kao "zvono za uzbunu".

 

Jin Ji Du Li (u prevodu “zlatni petao stoji na jednoj nozi”) je nova tehnika koja može odrediti u kakvom stanju je vaš organizam i za narednih 10-ak godina. Mnoge borilačke veštine koriste ovaj stav za frontalni i bočni napad.

Vežba dodatno komplikuje to što je potrebno uraditi je zatvorenih očiju, što će za one iznad četrdesete biti “zvono za uzbunu”. Ako ste zagazili u petu deceniju, a ne možete zatvorenih očiju da održite ravnotežu duže od 10 sekundi, to znači da imate telo šezdesetogodišnjaka.

Gubljenje ravnoteže govori da je narušena energetska povezanost između naših unutrašnjih organa i da je naša biološka starost veća od hronološke, tj. organizam je stariji od svojih realnih godina.

Jin Ji Du Li jača ovu energetsku povezanost i usporava starenje, a ne košta nista i ne boli. Dovoljno je da izdvojite samo dva minuta dnevno da uradite vežbu redovno kod kuće. 

U stojećem stavu, spojenih stopala, ispravljenih leđa i malo istegnutog vrata, udahnite i izdahnite 2-3 puta i onda podignite jednu nogu. Ako malkice varate, pa radite otvorenih očiju, biće jako lako. Ako zaista želite da znate kakvog ste zdravlja,  radite ispravo – zatvorenih očiju. 

Ne morate dići nogu visoko i nemojte se odmah obeshrabriti ako začas izgubite ravnotežu. Krenite onoliko koliko možete pa ćete vremenom postati sigurni. Neka uspete u prvi mah i pet sekundi da održite ravnotežu, na pravom ste putu. Možete čak stati uza zid, tek sigurnosti radi.

Od pet sekundi, redovnim vežbanjem stižete do ukupno dva minuta na dan (po minut za svaku nogu), uključivši i početničko posrtanje i gubljenje ranoteže.