Ako popijete čašu vina pre cigarete, poništićete njeno štetno dejstvo?

Vino
Foter / paulaloe / photo on flickr

Vino sprečava da iz zidova arterija izađu mikročestice koje ukazuju na štetno dejstvo pušenja.

 

Najnoviji nalazi istraživača ukazuju na to da čaša crvenog vina pre pušenja cigarete može da spreči štetu koju uzrokuje pušenje.

Vino sadrži hemikalije koje štite od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih sudova.

Naučnici su istraživali efekte pušenja na krv i arterije 20 zdravih nepušača koji su učestvovali u istraživanju.

Polovina njih je pila crveno vino jedan sat pre pušenja što je sprečilo da iz zidova arterija izađu mikročestice, trombociti i bela krvna zrnca.

Takođe je smanjena upala i usporen genetski proces starenja u ćelijama povezan sa enzimima i telomerazama – koji se ubrzava nakon pušenja.

Aktivnost telomeraza kod volontera koji nisu pili vino pre nego što bi zapalili cigaretu, opala je za 56 odsto, dok je kod onih koji bi popili čašu vina opala za samo 20 odsto.

Glavna naučnica, doktorka Viktorija Švarc sa univerziteta Sarland u Hamburgu, rekla je: “Cilj našeg istraživanja je bio da se ispitaju vaskularni efekti crvenog vina kod zdravih pojedinaca pre nego što zapale cigarete”.

“Otkrili smo dokaze da konzumiranje crvenog vina sprečava vaskularne povrede izazvane pušenjem.”

Viktorija Švarc je dodala i to da budući da je studija bila fokusirana na zdrave nepušače, nije sasvim jasno da li bi otkrića mogla da se odnose i na starije, bolesne strastvene pušače.

Doktorka Švarc je istakla i to da ona i njen tim ovim istraživanjem nisu želeli da motivišu povremene pušače da počnu da piju niti one koje povremeno popiju vino da počnu da puše.loading...