Ako rano odlazite u krevet, onda je to UPOZORAVAJUĆI ZNAK

Muškarac
Pixabay.com

Ako rano uveče ležete u krevet, to bi mogao da bude upozoravajuć znak da imate problema sa srcem, upozoravaju lekari.

 

Naime, stručnjaci koji su se sastali na konferenciji u Rimu otkrili su da ljudi koji ranije odlaze na spavanje češće pate od visokog krvnog pritiska. Oni, takođe, imaju veće šanse da se tokom noći bude.

Eksperti kažu da to što se umorite rano uveče može da upozori na visok krvni pritisak, ali vam odlazak u krevet rano uveče neće pomoći da snizite nivo pritiska.

Visok krvni pritisak ili hipertenzija često imaju neprimetne simptome. Međutim, ukoliko se visok pritisak ne stavi pod kontrolu, može da izazove srčani ili moždani udar.

Na kongresu Evropskog društva kardiologa predstavljena je studija japanskih stručnjaka u kojem je analizirano stanje 2.400 odraslih ljudi. Ispostavilo se da visok krvni pritisak utiče na unutrašnji sat osobe, čini ih umornim, ali im ne dozvoljava da dobro, mirno spavaju cele noći.

– Odlazak rano uveče u krevet povezan je sa visokim krvnim pritiskom nezavisno od svega ostalog. Verovatno je reč o tome da utiče na unutrašnji sat – rekao je vodeći naučnik studije dr Nobuo Sasaki.

Međutim, ostajanje duže u krevetu neće sniziti pritisak, niti će im pomoći da se naspavaju.

– Rani odlazak u krevet može biti znak hipertenzije. Ali, ako odete u krevet ranije ili kasnije, to neće promeniti nivo krvnog pritiska – kaže dr Roji Ozono.