Ako se otkrije na vreme, postoje ŠANSE ZA IZLEČENJE: Pet simptoma RAKA DEBELOG CREVA

Postoje šanse od 92 posto za izlečenje ako se otkrije na vreme.

pixabay.com

Rak debelog creva jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama, a povezuje se s nizom faktora: nasleđivanje, dijete, prekomerna težina i debljina, smanjenje telesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije kod starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su sproveli američki stručnjaci stoji kako se povećala stopa ove pojave kod osoba starih od 20-30 godina.

Ovo su neki od njih:

1. Anemija

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog creva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca.

Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj trnaca u rukama i nogama, kao i umor.

2. Krv u stolici

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posledica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorisati prisutnost krvi u stolici, bez obzira o kojoj količini je reč.

3. Gubitak kilograma

– Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali takođe menjaju rad metabolizma – kaže dr. Kajsl.

4. Bolovi u predelu stomaka

Bolovi u stomaku mogu se javiti zbog rasta tumora u crevima, zbog toga ako osetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklevati. Iako je mnogo razloga za bol u stomaku, ne rizikujte.

5. Poteškoće sa varenjem

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promeniti izgled stolice koja će biti retka. Takođe možete imati proliv. Ako ove promene traju do 4 nedelje, obratite se lekaru.