AKO STE PREPILI ZA DOČEK: Ova biljka smanjuje potrebu za ALKOHOLOM, a evo za šta je još ZDRAVA

noćurak
Pixabay.com

Lekovita svojstva potiču od alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline, a najviše se koristi ulje.

 

Noćurak koji se gaji i kao ukrasna baštenska biljka, u Rusiji se koristi za lečenje rana, a od korena se kuva smesa protiv kašlja.

Još je grčki istoričar i biolog Teofrast, 300. godine pre nove ere, zaključio da njen koren, kada se jede, smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Lekovita svojstva noćurka potiču od alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline.

U farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini najviše se koristi ulje noćurka, koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki.

U kulinarstvu se koriste listovi i koren noćurka za jelo. Listovi se beru u jesen. Koren noćurka je ružičast, a ukus podseća na rotkvice. Koristi se svež, oljušten, prokuvan ili samo opran, kao dodatak salatama i sendvičima. Može i da se ukiseli kao turšija.