Ako želite da noć provedete mirno, ovih osam namirnica NE JEDITE PRED SPAVANJE

Krevet
Pixabay.com

Svi znamo koliko je dobar san neophodan za normalno funkcionisanje u toku dana, ali se mnogima desi da provedu besanu noć. Hrana i piće imaju vrlo značajnu ulogu u opuštanju organizma, pa je dobro znati koje namirnice je potrebno izbegavati ukoliko želite da provedete mirnu noć.

 

Prema navodima brojnih stručnjaka i nutricionista, izbegavajte unošenje ovih osam namirnica pred spavanje ukoliko želite da se vaš organizam u potpunosti oporavi.

Ovsena kaša

Ovsena kaša sadrži melatonin, hemikaliju koja podstiče san. Međutim, ovas takođe sadrži veliku količinu rastvorljivih biljnih vlakana koja imaju suprotno dejstvo, kažedoktor Robert Kvok za magazin Helt tep. Ako pred spavanje pojedete obrok koji sadrži ovsene pahuljice, vaš organizam će se mučiti da svari obrok, što će uticati na to da se u toku noći okrećete u krevetu.

Hamburger

Visok nivo masnoća vrlo je nepoželjan ukoliko želite mirno da spavate. Masti podstiču stvaranje stomačke kiseline, što tokom noći može prouzrokovati probleme sa varenjem poput gorušice, piše Medikal dejli. Ova namirnica takođe sadrži veliku količinu soli, što se u velikoj meri može odraziti na kvalitet sna.

Alkohol

Alkohol je loš za san. U članku koji je objavjen na portalu health.com, doktor Rasel Rozenberg navodi da samo jedno piće nekoliko sati pre spavanja može uticati na to da imate problema da zaspite. Alkohol takođe, osim količine, negativno utiče i na kvalitet sna.

Kafa

Iako je ovo jedan od najočiglednijih primera, veliki broj ljudi u svetu pravi ovu grešku. Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da konzumiranjem ove namirnice nikako sebi nećete učiniti uslugu ukoliko ste planirali da se opustite. Tačno je da ovaj napitak nema isto dejstvo na sve ljude, ali je svakako dobra ideja izbegavati kafu pred spavanje. Isto važi za bilo koju vrstu energetskog pića.

Crna čokolada

Crna čokolada takođe sadrži kofein, mada u manjoj količini. Ipak, osim ove supstance, čokolada takođe sadrži teobromin, drugi stimulans koji može da poveća puls i šanse za nesanicu. Isto važi za još jedan sastojak crne čokolade – šećer, piše magazin Liv strong.

Kari

Ukoliko ste pred spavanje pojeli neki egzotični obrok ili gulaš koji sadrži ovaj pikantan začin, može se desiti da imate problema da zaspite. Jedno australijsko istraživanje pokazalo je da su mladi muškarci koji su za večeru imali obrok sa tabasko sosom ili senfom, znatno teže zapadali u san od ispitanika koji su konzumirali neki neutralniji obrok. Njihov san je takođe bio plići. Drugo istraživanje, objavljeno u Međunarodnom magazinu psihologije, pokazalo je da jaki začini ‘aktiviraju čula’ i sprečavaju opuštanje organizma.

Večera bogata proteinima

Obroci koji sadrže piletinu, odrezak, ili neku drugu namirnicu bogatu proteinima, mogu vas koštati dobrog sna ukoliko ih konzumirate kasno uveče. Doktor Rozenberg navodi da se varenje usporava kad utonete u san, a organizam proteine ionako sporo vari, što znači da će se pre usmeriti na ovu aktivnost, nego odmaranje. Mnogo bolju alternativu predstavljaju ćuretina i jogurt.

Sladoled

Visok nivo šećera i ugljenih hidrata stimulisaće rad mozga, pa može da se dogodi da cele noći ‘ne sklopite oka’, kaže doktor Gangemi, nutricitonista. Osim toga, konzumiranjem ove namirne kasno uveče nabacićete suvišne kilograme.loading...