Akrilamid u hrani za bebe i kafi potencijalni rizik za pojavu raka

Kafa, proizvodi od prženog krompira, keks, krekeri, hrskavi hlebovi, mekani hleb i neke namirnice za bebe su značajni dnevni izvori akrilamida.

Na osnovu telesne težine, deca su najviše izložena starosna grupa.

Evropske i nacionalne vlasti već preporučuju smanjenje akrilamida u hrani što je više moguće kroz savete potrošačima i proizvođačima hrane kako da promene ishranu i pripreme hranu.

– Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem – saopštila je Evropska Agencija za bezbednost hrane (EFSA). EFSA je potvrdila ranije ocene da, na osnovu studija na životinjama, akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka za potrošače u svim starosnim grupama. Akrilamid u hrani je proizveden od strane iste hemijske reakcije koja hrani daje braon boju i čini je ukusnijom izlažući je visokoj temperaturi od +150°C tokom kuvanja kod kuće, keteringa ili proizvodnje hrane.