Dolaskom toplih i sunčanih prolećnih dana, stižu i problemi za sve one koji se bore s polenskim alergijama. Alergije su najizraženije u aprilu, maju i junu, a izraženost simptoma varira od osobe do osobe i obično zahteva neku terapiju.

 

Učestalost alergijskih bolesti pokazuje trend porasta poslednjih nekoliko decenija. Tome ima više uzroka, od promenjenog načina života, ishrane, klime, infekcija do niza prirodnih činilaca.

Lekove treba da počnete da uzimate i pre sezone alergija!

Lekovi protiv alergija, antihistaminici, su sada kvalitetni i ne izazivaju pospanost kod pacijenata i dobro je da počmete da ih uzimate pre same sezene alergija, da bi mogli da počnu da deluju na vreme.

Alergije se pogoršavaju za vreme oblačnog i vetrovitog vremena, jer tada dolazi do smanjenja volumena vazduha i povećanja koncentracije alergena i zato su alergijske reakcije češće i burnije, a za vreme vetrovitog vremena se alergeni raznose po vazduhu.

Koncentracija polena u vazduhu je najveća rano ujutro. Da biste ublažili neprijatne simptome alergije, potrudi se da ne izlazite iz kuće za vreme visoke koncentracije polena u vazduhu.

Polen se posebno lepi za đonove pa se obvezno izuvajte kada hodate po kući, a ispred vrata stavite otirač da se ne bi raznosio po stanu. Umesto da sušite veš na vazduhu, sušite ga u kući i bar dva puta nedeljno brišite prašinu.