Žena kojoj je primećen kancerogeni mladež na nožnom zglobu putem aplikacije pametnog telefona tvrdi da joj je tehnologija spasla život.

 

Nakon što je pročitala članak o aplikaciji SkinVision u jednom časopisu, Niki Dadridž, četrdesetšestogodišnjakinja iz Samerseta, rešila je da je skine na svoj telefon kako bi proverila mladeže na rukama i nogama. Sve mesta pokazala su se kao normalna, sem jednog.

Aplikacija je pokazala crveni alarm za mladež na zadnjem delu zgloba koji je bio višebojan i veličine pola nokta. Aplikacija joj je sugerisala da se odmah obrati lekaru.

Niki Dadridž je poslala fotografiju mladeža prijateljici koja je medicinska sestra i koja ju je posavetovala da ode kod doktora. Ustanovljen joj je rak kože prvog stepena.

Bila sam šokirana i prestravljena – napisala je u tekstu za Mirror.

Samo nekoliko nedelja nakon što sam upotrebila aplikaciju hirurzi su uklonili maligni melanom – najagresivniji oblik raka kože– dodala je.

Testiranja u bolnici pokazala su prekancerogene ćelije na pet limfnih čvorova na preponama i jednu iza kolena koje su uklonjene.

Sedam nedelja je zbog toga bila odsutna sa posla oslanjajući se u tom periodu na porodicu i prijatelje. Nakon što je izvršena intervencija hirurga, rečeno joj je da se javlja doktoru na svaka tri meseca narednih pet godina.

Niko u mojoj porodici nije bolovao od raka kože. Ako brinete o tome, preporučujem da probate aplikaciju, meni je spasila život – napisala je ona, prenosi Independent.

Imam ožiljak na članku, ali to nije ništa u poređenju sa tim da sam mogla da umrem. Srećom, preostaje mi mnogo duži život u kome mogu da uživam – rekla je Niki.

Stručnjaci navode da su zdravi mladeži glatki, imaju ujednačenu boju i normalan oblik, dok oni koji izgledaju drugačije svrbe, bole i čak znaju da krvare, zbog toga savetuju da se treba obratiti lekaru ukoliko primetite više nijansi boje na mladežu, drugačiji oblik ili bilo kakve simptome koji ukazuju na bolest.