AVOKADO JE VOĆKA ČUDNOVATA: Voleli ga ili ne, posle ovoga ćete ga sigurno jesti

Iako avokado možda ne jedemo često, ili ga ne konzumiramo uopšte, češće ga viđamo na Instagramo nego u marketima, evo nekoliko razloga da ga uvrstite u svoje dnevne obroke!

avokado
[email protected]

Prema nekim studijama avokado snižava holesterol za čak 22 odsto. Takođe, ova namirnica sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a smanjuje i rizik od koronarne arterijske bolesti.

Zašto je bolji od banana, kivija i drugog voća? Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, a bogat je i proteinima, vitaminima A, B, C, D, E i K, vlaknima i mnogim fitonutrijentima koji omogućuju zdravlje organizma.

Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu zbog čega vam avokado može biti korisna namirnica i u beauty tretmanima.

Ova voćka sadrži i lutein, nutrijent koji je važan za zdravlje očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila kod osoba starijih od 60 godina.

Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kom obliku ga konzumirate, on doprinosi osećaju sitosti i može vam pomoći da kontrolišete glad.

Dakle, trk u najbliži market po avokado!